تماس با ماتیکان
درباره ماتیکان
فرهنگ حقوقی
علامت تجاری
قوانین و آرا
صفحه اصلی
قانون
رای وحدت رویه
نظریه مشورتی
آیین نامه اجرایی شیرخوارگاه ها و مهدکودک ها
ماده - 1 - تعریف مرکز نگهداری کودکان مرکز نگهداری کوکان موسسه ای است آموزشی ، پرورشی ، رفاهی که کودکان بانوان شاغل در کارگاه ، کارخانه را در سه بخش شیرخوارگاه (2 سالگی -45 روز ) مهدکودک (5 سالگی – 2 سالگی ) و آمادگی ( از 5 سال تا قبل از ورود به دبستان ) نکهداری مینماید .
تبصره - 1 - پذیرش کودکان کارکنان مرد در صورتی که برای نکهداری کودکان مرد مشکل وجود داشته باشند با توجه به گنجایش مرکز نکهداری کودکان و با نظر مدیرت کارخانه ( کارگاه ) و هماهنگی مدیر مرکز بلامانع است .
تبصره - 2 - کودکانی واجد شرایط ثبت نام میباشند که از سلامتی کامل ذهنی و جسمی برخوردار باشند . کودک سالم کودکی است که مبتلا به عقب افتادگی ذهنی نباشد . کودکان مبتلا به معلولیت جسمی در صورتی میتوانند از مرکز نگهداری کودکان استفاده کنند توان تطبیق و همراهی با برنامه های مرکز نگهداری کودکان را داشته باشند . و تشخیص این امر با پزشک متخصص و مدیر مرکز نگهداری کودکان میباشد .
تبصره - 3 - دایر نمودن هر سه بخش مرکز نگهداری کودکان در صورت وجود متقاضی در کارگاه مربوطه با نظر کارشناس وزارت کار و امور اجتماعی است .
تبصره - 4 - در کارگاه هایی که از خدمت بانوان کارگر در نوبت دوم استفاده میشود مرکز باید در این نوبت نیز دائر باشد .
تبصره - 5 - از تاریخ تصویب این آیین نامه از هر مادر بیش از 2 فرزند پذیرفته نخواهد شد و هزینه فرزند سوم و بیشتر بعهده مادر میباشد . بدیهی است این تبصره شامل حال مادرانی که قبل از تصویب این آیین نامه فرزندانی در مراکز نکهداری کودکان داشته اند نخواهد شد .
ماده - 2 - مراکز نگهداری کودکان حتی الامکان باید در نزدیک ترین فاصله با محل کار مادران ( زنان شاغل ) ایجاد و ترجیحا " از قسمتی از ساختمان کارگاه مربوطه استفاده شود .
ماده - 3 - کارگاه هایی که در یک منطقه جغرافیائی قرار دارند برحسب ضرورت وبراساس توافق مسئولین کارگاه های مربوطه با هماهنگی و کسب اجازه از اداره کل خدمات امور اجتماعی وزارت کار و امور اجتماعی میتوانند به تاسیس مرکز مشترک اقدام نمایند .
تبصره - - - نحوه میزان مشارکت کارگاه ها در ایجاد تجهیز مرکز نگهداری کودکان با توافق طرفین ذی نفع و با نظارت اداره کل خدمات اجتماعی خواهد بود .
ماده - 4 - وزارت کار و امور اجتماعی باید نسبت به تشکیل شورای مرکزی نظارت بر مراکز نگهداری کودکان با شرکت اعضا ذیل در وزارت کار و امور اجتماعی اقدام نمایند . نماینده وزارت کار و امور اجتماعی ، نماینده وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و نماینده سازمان بهزیستی کشور .
تبصره - - - در صورت لزوم ادارات کل کار و امور اجتماعی استان ها میتوانند نسبت به تشکیل کمیته نظارت بر مراکز نگهداری کودکان اقدام نمایند .
ماده - 5 - مسئولیت برنامه ریزی ، سیاستگذاری و ارئه خط مشی های آموزشی ، فرهنگی و بهداشتی به عهده شورا خواهد بود .
تبصره - - - کارشناسان سازمان بهزیستی کشور میتوانند در مواقع لزوم با هماهنگی وزارت کار و امور اجتماعی و حضور کارشناس وزارت کار و امور اجتماعی در مراکز نگهداری کودکان حضور یابند .
ماده - 6 - مسئولیت رسیدگی به تخلفات و شکایات مراکز نگهداری کودکان با شورای نظارت بر مراکز نگهداری کودکان خواهد بود .
ماده - 7 - حضور افراد عضو در شورای مرکزی نظارت بر مراکز نگهداری کودکان در کلیه جلسات و برنامه های مربوطه که از طرف وزارت کار و امور اجتماعی تدوین میگردد الزامی است .
ماده - 8 - کلیه ضوابط اجرایی و دستورالعمل های مربوط توسط وزارت کار و امور اجتماعی به مدیران کارگاه ها ابلاغ میشود .
ماده - 9 - کارگاه هایی که بررسی های لازم را در زمینه ایجاد مرکز نگداری کودکان با رعایت مقررات این آیین نامه انجام داده اند ضمن معرفی مدیر واجد شرایط از بین بانوان از وزارت کار و امور اجتماعی مجوز فعالیت دریافت خواهند نمود .
تبصره - - - شروع فعالیت مراکز نگهداری کودکان کارگاه هایی که مورد بازدید کارشناس قرار گرفته اند مستلزم آنست که مدیر معرفی شده از طرف کارگاه متبوع دارای تخصص و توان مدیریت ، تحصیلات و تجربیات لازم باشد و به تایید وزارت کار و امور اجتماعی برسد .
ماده - 10 - تابعیت جمهوری اسلامی ایران معتقد به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نداشتن سوءپیشینه داشتن حداقل 25 سال سن و ترجیحا " متاهل
تبصره - 1 - در مناطق محروم کشور دارا بودن نصف سوابق تجربی ذکر شده کافی است .
تبصره - 2 - ضوابط مربوط به نیروی انسانی موردنیاز مراکز نگهداری کودکان و شرح وظایف آنان توسط وزارت کار و امور اجتماعی جهت اجرا به کارگاه ها ابلاغ خواهد شد .
تبصره - 3 - در کارگاه هایی که اکثریت مادران از اقلیت های مذهبی میباشند مدیران کارگاه ها یا کارخانه موظفند با هماهنگی وزارت کار نسبت به انتخاب مدیر مهدکودک از اقلیت مربوطه اقدام نمایند .
ماده - 11 - کلیه پرسنل مرکز نگهداری کودکان بایستی مشمول مقررات کار باشند .
ماده - 12 - مدیر مرکز نگهداری کودکان در حدود وظائف محوله در قبال ضرر و زیان مادی و معنوی و آسیب های احتمالی وارده به کودکان مسئولیت داشته و بایستی در اینگونه موارد پاسخگو باشد .
تبصره - - - در صورتی که در اثر کمبود امکانات حادثه ای به وقوع پیوسته باشد طبق نظر شوراء مدیریت کارگاه ( کارفرما ) مسئول خواهد بود .
ماده - 13 - شرکت پرسنل مراکز نگهداری کودکان و مادران کارگر در مراسم و برنامه های آموزشی ( سمینار ها ، جلسات آموزشی ، دوره های آموزشی و کارآموزی ) که از طرف وزارت کار و امور اجتماعی برگزار میگردد با موافقت مدیریت کارگاه الزامی است .
ماده - 14 - کلیه هزینه های مرکز اعم از ثابت و جاری به عهده کارفرما میباشد .
ماده - 15 - در مواردی که نسبت به آن ها در این آیین نامه حکم خاصی قید نگردیده است قوانین جاری کشور جاری خواهد بود .
ماده - 16 - متخلفین از اجرای این آیین نامه طبق ماده 173 قانون کار جمهوری اسلامی ایران تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت . این آیین نامه در 16 ماده و 13 تبصره مربوطه مورد تایید است .