تماس با ماتیکان
درباره ماتیکان
فرهنگ حقوقی
علامت تجاری
قوانین و آرا
صفحه اصلی
قانون
رای وحدت رویه
نظریه مشورتی
اصلاح آییننامه اجرایی قانون تنظیم بازار غیرمتشکل پولی
آیین نامه اجرایی قانون تنظیم بازار غیر متشکل پولی
ماده - 1 - واژه ها و اصطلاحات مورد استفاده در این آیین نامه در معانی مشروح مربوط به کار میروند :
بند - الف - قانون : قانون تنظیم بازار غیر متشکل پولی مصوب ۱۳۸۳ .
بند - ب - بانک مرکزی : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران .
بند - ج - نیروی انتظامی : نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران .
بند - د - اشخاص : اشخاص حقیقی یا حقوقی که تحت هر عنوان به یک یا تعدادی از عملیات بانکی به عنوان فعالیت اصلی و یا یکی از رشته فعالیت های خود مبادرت میکنند .
بند - ه - عملیات بانکی : اشتغال به امر واسطه گری بین عرضه کنندگان و متقاضیان وجوه و اعتبار به صورت دریافت انواع وجوه ، سپرده ، ودیعه و مشابه آن تحت هر عنوان و اعطای اعتبار و سایر تسهیلات در قالب عقود اسلامی و صدور کارت های الکترونیکی پرداخت و کارت های اعتباری میباشد .
بند - و - قبول سپرده : دریافت هرگونه وجه به ریال یا ارز توسط اشخاص به نحوی که برداشت تمام یا قسمتی از مانده آن عندالمطالبه یا حسب توافق طرفین توسط صاحب سپرده یا نماینده معرفی شده وی و یا پرداخت به شخص ثالث به دستور وی امکانپذیر باشد . این امر میتواند با احتساب سود یا امتیازات خاص و یا بدون آن ها با رعایت قانون عملیات بانکداری بدون ربا مصوب ۱۳۶۳ صورت پذیرد و پرداخت به صاحب یا صاحبان سپرده با مراجعه حضوری یا بهره گیری از خدمات کارت های پرداخت و ابزار های الکترونیکی انجام شود .
بند - ز - ودیعه : عقدی است که به موجب آن یک نفر مال خود را به دیگری می دهد که عین آن را به طور مجانی نگهداری کند .
بند - ح - اعطای تسهیلات : پرداخت هرگونه وجه در قالب تنزیل اسناد و هرگونه اوراق بهادار ، مساعده ، وام ، اعتبار ، تسهیلات مالی به اشخاص تحت هر عنوان و به هر شکل بابت تامین نیاز نقدینگی متقاضیان ، خرید اموال منقول و غیر منقول و فروش یا اجاره اموال به آنان طبق مقررات این آیین نامه و موارد مشابه به نحوی که بازپرداخت به صورت وجه نقد یا با استفاده از سایر ابزار پرداخت به طور قسطی یا یکجا صورت پذیرد .
تبصره - - - هرگونه عملیات تجاری مانند خرید و فروش اموال به جز تامین نیاز های اداری و یا جهت اعطای تسهیلات به مشتریان در قالب عقود اسلامی ممنوع میباشد .
ماده - 2 - اشتغال به عملیات بانکی توسط اشخاص تحت هر عنوان و تاسیس و ثبت هرگونه تشکل برای انجام عملیات بانکی ، بدون دریافت مجوز از بانک مرکزی ممنوع است .
تبصره - 1 - بانک ها ، موسسات اعتباری غیر بانکی و صندوق هایی که قبلا به موجب قوانین خاص تاسیس شده اند ، به موجب مفاد همان قوانین ادامه فعالیت خواهند داد ولی باید عملیات بانکی خود را با ضوابط مصوب شورای پول و اعتبار تطبیق دهند .
تبصره - 2 - صندوق های قرض الحسنه که صرفا مبادرت به دریافت و اعطای قرض الحسنه می نمایند مشمول مقررات این آیین نامه نبوده و مشمول آیین نامه خاص خود میباشند .
ماده - 3 - وجوهی که تولید کنندگان کالا یا ارایه دهندگان خدمات بابت پیش فروش محصولات تولیدی خود از متقاضیان دریافت میکنند ، مشروط بر اینکه نهایتا به خرید کالا یا خدمت با تخفیف یا بدون تخفیف موردنظر ختم شود ، از شمول مفاد این آیین نامه مستثنی میباشد و تابع آیین نامه ای خواهد بود که توسط وزارت بازرگانی و بانک مرکزی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید .
ماده - 4 - تشخیص عملیات بانکی و تعیین مصادیق آن براساس قانون و قانون پولی و بانکی کشور مصوب ۱۳۵۱ و قانون عملیات بانکی بدون ربا مصوب ۱۳۶۲ و مقررات این آیین نامه برعهده بانک مرکزی است .
ماده - 5 - اشخاص موضوع تبصره ( ۲) ماده ( ۱) قانون موظفند حداکثر ظرف یک ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن این آیین نامه که به وسیله بانک مرکزی اعلام خواهد شد ، وضعیت خود را با ضوابط این آیین نامه تطبیق دهند .
ماده - 6 - بانک مرکزی موظف است تقاضا های رسیده را جهت اخذ مجوز بررسی و نتیجه را حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ دریافت تقاضا ، به متقاضی اعلام کند .
ماده - 7 - فعالیت اشخاصی که با لحاظ ماده ( ۵) بدون مجوز به انجام عملیات بانکی مبادرت ورزند ، با اعلام بانک مرکزی ، توسط نیروی انتظامی متوقف خواهد شد .
ماده - 8 - کلیه دستگاه های اجرایی از جمله نیروی انتظامی ، چنانچه در اجرای وظایف قانونی خود با موسساتی که3 تحت عناوین بانک ، موسسه اعتباری ، لیزینگ ، موسسه مالی و اعتباری ، صندوق قر ضالحسنه ، تعاونی اعتبار ، صرافی و یا عناوین مشابه فعالیت می نمایند ، مواجه شوند ، مکلفند اطلاعات مربوط به آن را به بانک مرکزی اعلام کنند .
ماده - 9 - مسئولیت نظارت بر فعالیت اشخاص موضوع این آیین نامه در حدود قانون و قانون پولی و بانکی کشور مصوب ۱۳۵۱ و قانون عملیات بانکداری بدون ربا مصوب ۱۳۶۲ برعهده بانک مرکزی است . اشخاص مذکور مکلفند همکاری لازم را با بازرسان آن بانک به عمل آورند و آمار و اطلاعات موردنیاز بانک مرکزی را به نحوی که آن بانک تعیین میکند ، ارایه نمایند .
تبصره - - - در صورتی که اطلاعات درخواست شده ، اطلاعات طبقه بندی شده باشد رعایت مقررات مربوط الزامی است و در هر صورت رعایت مقررات مربوط به حفظ اسرار حرفه ای مشتریان توسط بانک مرکزی الزامی است .
ماده - 10 - نحوه ساماندهی و شرایط ارتقای اشخاص موضوع این آیین نامه مطابق با آیین نامه موضوع بند « ج » تبصره ( ۲) ماده 2 قانون خواهد بود .
ماده - 11 - مسئولیت حسن اجرای این آیین نامه با بانک مرکزی است و نیروی انتظامی موظف است همکاری لازم را با بانک یاد شده به عمل آورد .
امضاء - - - معاون اول رییس جمهور - پرویز داودی