iranmatikanlogo
logo
  • فصل - اول - کلیات
    • ماده - 1 - در مرکز هر منطقه ثبتی یا واحد های ثبتی دیگری که سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مقتضی بداند مرکز یا مراکز حراج مرکب از یک رییس ولدی الاقتضا یک معاون و به تعداد کافی کارمند و اعلام کننده ( چوب زن ) تشکیل میشود . در سایر واحد های ثبتی به تناسب حجم کار تصدی مرکز حراج با رییس اجرا و یا کارمندی است که به پیشنهاد ثبت منطقه از طرف سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به این سمت منصوب خواهد شد و عنداللزوم تعداد کافی کارمند و ممیز خواهد داشت .
    • ماده - 2 - مرکز حراج میتواند برای شناساندن خود و جلب توجه عموم به وسایل مقتضی تبلیغ نماید و افراد ذی نفع نیز چنانچه مایل به تبلیغ بیشتری برای اموال و املاک مورد حراج باشند با نظارت مرکز حراج میتوانند به هزینه خود در جراید و غیره آگهی نمایند .
    • ماده - 3 - مرکز حراج علاوه بر دفاتر اداری لازم ، دارای دفاتر زیر خواهد بود 1 دفتر اموال غیر منقول . 2 دفتر اموال منقول . 3 دفتر اوقات حراج . 4 دفتر انبار .
    • ماده - 4 - در مرکز هر منطقه ثبتی یا واحد های ثبتی دیگری که مرکز یا مراکز حراج جداگانه تشکیل میگردد ، بایگانی مرکز حراج با روش تنظیم کارت اداره خواهد شد نمونه کارت و نحوه عمل را سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تعیین خواهد کرد . اجرا به جای ارسال پرونده اجرایی به مرکز حراج برای هر پرونده کارت مذکور را در دو نسخه تنظیم و کلیه مشخصات مال را در آن قید و پس از گواهی در موعد مقرر به مرکز حراج ارسال میدارد . عملیات حراج و همچنین صورتمجلس مربوط به فروش یا عدم فروش مال در هر دو کارت مزبور به وسیله مرکز حراج منعکس و به امضا اشخاص ذی نفع و مسولین امر خواهد رسید ، پس از پایان کار یک نسخه از کارت تکمیل شده در مرکز حراج بایگانی و نسخه دیگر به اجرا مربوطه برای بایگانی در پرونده ارسال میگردد .
    • ماده - 5 - رییس و کارمندان مرکز حراج و اجرا و مباشرین فروش و کارمندان ثبت محل و نماینده دادستان حق شرکت در اصل حراج به طور مستقیم یا غیر مستقیم نخواهند داشت .
    • ماده - 6 - رییس و کارمندان مرکز حراج مکلفند با مراجعین نهایت حسن سلوک را مرعی داشته و اطلاعات لازم و کافی در اختیار آن ها قرار دهند و همچنین رییس مرکز حراج باید در حفظ نظم و ترتیب کارها مراقبت کافی معمول داشته چنانچه افرادی مخل نظم و یا مانع ادامه کار به نحو صحیح و مطلوب گردند با تنظیم صورتمجلس نسبت به اخراج آن ها اقدام و عندالاقتضا آنان را به مقامات انتظامی تحویل نماید .
  • فصل - دوم - تهیه مقدمات حراج
    • ماده - 7 - مرکز حراج باید به مجرد وصول کارت از جهت اطلاع اینکه تغییراتی در وضع ملک حادث شده یا خیر از ثبت محل استعلام و اگر ملک در اجاره رسمی باشد میزان مال الاجاره را تعیین نماید و همچنین اگر ملک دارای اعیانی است با معاینه محل و ترسیم کروکی مساحت و مشخصات و کیفیت اعیانی را اعم از ساختمان و اشجار تعیین و در صورت وجود نقشه هوایی موقعیت ملک را روی آن مشخص ، چنانچه نقشه هوایی نباشد به کیفیتی که محل وقوع ملک و نشانی آن برای مراجعین مشخص گردد کروکی تهیه کند و مقدمات حراج را فراهم سازد .
    • ماده - 8 - در مورد اموال منقول باید کیفیت و نوع و مشخصات کامل آن تعیین گردد و اجرا باید ترتیبی اتخاذ نماید که در انقضا چهار ماه مقرر اموال مورد حراج را در اختیار داشته و با کارت مربوط به مرکز حراج تحویل نماید قبل از تحویل مال مورد حراج به مرکز حراج ارسال کارت به مرکز مزبور مورد ندارد .
    • ماده - 9 - در آگهی الصاقی حراج مال غیر منقول باید نکات زیر تصریح شود 1 نام و نام خانوادگی مالک . 2 محل و حدود و مقدار و توصیف اجمالی ملک . 3 هرگاه واگذاری منافع مستند به سند رسمی باشد خواه مدت آن منقضی شده باشد یا نشده باشد مراتب با ذکر مال الاجاره و آخر مدت اجاره در آگهی الصاقی درج میشود و در صورتی که به موجب سند رسمی مقدم بر تاریخ تنظیم سند معامله موضوع اجراییه برای مدت معینی مسلوب المنفعه باشد موضوع صریحا باید در آگهی قید شود . 4 تعیین اینکه ملک ثبت شده است یا نه . 5 تصریح به اینکه مورد حراج مشاع است یا مفروز . 6 قیمتی که حراج از آن شروع میشود . 7 تذکر اینکه بدهی های مربوط به آب لوله کشی و برق و تلفن اعم از حق انشعاب و یا حق اشتراک و مکالمه و مصرف در صورتی که مورد حراج دارای آب لوله کشی و برق و تلفن و گاز باشد و همچنین بدهی مالیات و عوارض شهرداری تا تاریخ حراج اعم از اینکه رقم قطعی آن ها معلوم شده یا نشده باشد ، به عهده برنده حراج است . 8 روز و محل و ساعت شروع و ختم حراج .
    • ماده - 10 - در آگهی الصاق حراج اموال منقول نکات زیر باید تصریح شود 1 نوع اموال مورد حراج و توصیف اجمالی آن . 2 روز و محل و ساعت شروع و ختم حراج . 3 قیمتی که حراج از آن شروع میشود .
    • ماده - 11 - مسئول مرکز حراج مکلف است هنگام صدور آگهی الصاقی مراقبت کامل نماید که مندرجات آگهی طبق مقررات این آیین نامه صحیحا قید و تنظیم شده باشد و قبل از الصاق نیز مجددا بررسی لازم به عمل آورده و چنانچه احیانا اشتباهی رخ داده باشد با حضور نماینده دادستان نسبت به اصلاح نسخ آگهی و قید توضیح در ذیل آن اقدام و به امضا خود و نماینده دادستان برساند و سپس نسبت به الصاق آگهی اقدام شود . مسئولیت هر نوع اشتباه در آگهی به عهده شخص رییس یا مسیول مرکز حراج خواهد بود .
    • ماده - 12 - فاصله انتشار آگهی الصاقی با اولین روز حراج نباید از پانزده روز کمتر باشد . آگهی های ملاصقه در مرکز حراج باید تا آخرین ساعت اداری روز فروش یا واگذاری مال در تابلو آگهی ها محفوظ نگاه داشته شود و در مورد اموال غیر منقول باید نقشه هوایی و یا کروکی ترسیمی که نشان دهنده موقعیت محل وقوع ملک است با آگهی الصاقی در مرکز حراج با جنبه نمایشی و تبلیغاتی نصب شود . آگهی نامبرده علاوه بر مرکز حراج باید به محل ملک و اماکن عمومی از قبیل ( فرمانداری بخشداری شهرداری کلانتری و دادگستری و ثبت اسناد ) الصاق شود . در مورد اموالی که به کمتر از پنجاه هزار ریال به حراج گذاشته میشود فقط الصاق آگهی در مرکز حراج کافی است .
    • ماده - 13 - اعتراض نسبت به عملیات اجرایی مربوط به اموال منقول مورد وثیقه تا پنج روز بعد از ارسال کارت به مرکز حراج پذیرفته خواهد شد . مدیر ثبت یا رییس اجرا ( حسب مورد ) مکلف است فورا نسبت به اعتراض واصله رسیدگی و نظر خود را اعلام نماید چنانچه نظر متخذه مورد اعتراض قرار گیرد هیات نظارت مکلف است خارج از نوبت و حداکثر تا یک هفته قبل از تاریخ حراج رای خود را صادر و دفتر هیات فورا آن را به مرکز حراج ارسال دارد چنانچه تا روز حراج نتیجه قطعی اعتراض اعلام نشود ، عملیات حراج متوقف و پس از تعیین تکلیف قطعی حراج تعقیب و ظرف سی روز انجام و پایان خواهد پذیرفت .
    • ماده - 14 - هر مرکز حراج میتواند در هر موقع که اموال منقول و غیر منقول که برای حراج در اختیار دارد به مقداری برسد که از جهت کیفیت و کمیت قابل توجه باشد . با کسب اجازه از سازمان ثبت اسناد و املاک کشور بولتن ( Bulletin ) شامل مشخصات کامل اموال و املاک مورد حراج و تاریخ و مبلغ شروع آن و سایر اطلاعاتی که به شناساندن مال به مشتری کمک نماید مرتبا و به فاصله ای که مقتضی بداند منتشر و به مبلغی که حداکثر ده درصد بیشتر از بهای تمام شده و اجرت توزیع نباشد در اختیار عموم قرار دهد . چنانچه افرادی مایل باشند که بولتن ( Bulletin ) مذکور را آبونه شوند مخارج توزیع از وجه اشتراک کسر خواهد شد . مطالعه این بولتن ( Bulletin ) در مرکز حراج نیز مجانا برای استفاده در اختیار مراجعین گذاشته میشود برای عموم آزاد و مجانی است .
    • ماده - 15 - مرکز حراج مکلف است از تاریخ صدور آگهی الصاقی تا آخرین ساعت روز حراج اموال منقول مورد آگهی را به رویت مشتریانی که مراجعه می نمایند برساند . همچنین در مواردی که قبل از صدور آگهی الصاقی بدهکار مشتریانی را برای ملاحظه اموال منقولی که برای حراج در اختیار مرکز حراج است بیاورد مرکز مذکور موظف است اموال نامبرده را با حضور مدیون و یا نماینده قانونی او به مشتری ارایه دهد . در مورد اموال غیر منقول نیز باید مرکز حراج رأسا مشتریانی را که مراجعه می نمایند به محل وقوع ملک هدایت نماید .
  • فصل - سوم - حراج اموال منقول و غیر منقول و تنظیم سند انتقال
    • ماده - 16 - حراج اموال غیر منقول در روز های یکشنبه و چهارشنبه و اموال منقول در روز های دوشنبه و پنجشنبه از ساعت 9 تا 12 صبح به عمل خواهد آمد ، روز های مذکور در هر حال باید داخل هفته آخر دو ماه مقرر در قانون باشد ، چنانچه هر یک از روز های مقرر مصادف با تعطیل باشد روز بعد از تعطیل روز حراج است . در مورد حراج اموال غیر منقول هرگاه آخرین روز دو ماه مقرر مصادف با هر یک از روز های یکشنبه یا دوشنبه یا سه شنبه باشد اولین روز حراج روز چهارشنبه هفته قبل خواهد بود و در مورد اموال منقول به همین روش عمل خواهد شد . حراج حضوری خواهد بود ، چنانچه در جلسه اول خریدار پیدا شود مورد حراج به خریدار واگذار خواهد شد مگر اینکه مدیون درخواست نماید که مورد حراج در جلسه بعدی به حراج گذارده شود ، در اینصورت مال در جلسه بعدی به حراج گذاشته میشود . چنانچه خریداری نبود مورد حراج طبق مقررات در قبال اصل و خسارات و حقوق دولتی به بستانکار واگذار میگردد .
    • ماده - 17 - در مورد معاملات اموال غیر منقول مذکور در ماده 34 اصلاحی قانون ثبت هرگاه بدهکار متعدد بوده و فک و فسخ معامله موکول به پرداخت تمامی دین شده و تاریخ ابلاغ اجراییه به بدهکاران متفاوت باشد برای هر یک از بدهکاران تاریخ ابلاغ موخر مبدا احتساب شش ماه موعد قبول تقاضای حراج خواهد بود . وصول تقاضای حراج از ناحیه هر یک از مدیونین برای حراج شش دانگ کافی است . در این قبیل موارد قبول استرداد تقاضای حراج و یا در صورت وجود خریدار تجدید حراج برای جلسه دوم موکول به موافقت کلیه بدهکاران است .
    • ماده - 18 - در مورد ماده قبل هرگاه در اولین جلسه حراج خریدار پیدا شود و مازاد مال در بازداشت غیر باشد تجدید جلسه موکول به موافقت مدیون و بازداشت کننده مازاد خواهد بود . هر یک از بدهکاران و یا هر یک از اشخاص ذی نفع اعم از بازداشت کننده مازاد و غیره در صورت عدم توافق میتوانند تفاوت مبلغ شروع حراج تا میزانی که خریدار پیدا شده به انضمام حق حراج را برای جبران خسارات احتمالی پرداخت و تقاضا نمایند مال در جلسه دوم به حراج گذاشته شود و اگر در جلسه بعد مورد حراج به مبلغ کمتری فروش رفت و یا خریدار پیدا نشد تفاوت از مبلغ پرداختی برداشت و به صاحب حق تسلیم و حق حراج به صندوق پرداخت خواهد شد . در صورتی که تقاضای تجدید جلسه از طرف افرادی باشند که در صورت ختم حراج از تفاوت حاصله از فروش منتفع میگردند متقاضی میتواند تفاوت را با کسر مبلغی که در صورت فروش به او تعلق می گرفت با حق حراج برای جبران خسارات سایرین تودیع نماید .
    • ماده - 19 - جلسات حراج اموال منقول و غیر منقول بیش از دو جلسه نخواهد بود ولو اینکه طرفین تقاضای تکرار آن را نموده باشند .
    • ماده - 20 - ورود به مرکز حراج برای عموم آزاد است . جلسه حراج با حضور رییس و در غیاب او با حضور معاون مرکز حراج و نماینده دادستان و متصدی حراج تشکیل خواهد شد .
    • ماده - 21 - در هر مورد که تا قبل از ارسال کارت به مرکز حراج معلوم شود که واگذاری مورد معامله قانونا میسر نیست مادام که رفع مانع نشده از ارسال کارت به مرکز حراج خودداری خواهد شد و چنانچه در خلال دو ماه عملیات حراج معلوم گردد که واگذاری مورد معامله قانونا مقدور نیست از هرگونه اقدام خودداری و جریان به اجرا اعلام خواهد شد .
    • ماده - 22 - عملیات حراج جز در موارد ذیل متوقف نخواهد شد 1 دستور اجرا . 2 وصول حکم یا دستور موقت یا قرار توقیف عملیات اجرایی . 3 مورد مذکور در ماده 21 این آیین نامه . 4 اعلام وقوع فوت بدهکار مستند به مدرک رسمی در صورتی که موجب تمدید مدت شود . 5 رای هیات نظارت یا شورای عالی ثبت . 6 استرداد تقاضای حراج از ناحیه مدیون در مواردی که مجاز به استرداد است . 7 پرداخت کلیه مطالبات بستانکار و حقوق اجرایی در مورد بند های 1 و 2 و 3 چنانچه مال مورد حراج غیر منقول باشد پس از رفع مانع عملیات حراج طی دو ماه مقرر از سر گرفته خواهد شد و در مورد اموال منقول هرگاه فاصله بین تاریخ متوقف شدن عملیات حراج تا انقضای دو ماه مقرر بیش از سی روز باشد پس از رفع مانع عملیات حراج تا انقضای مدت ادامه خواهد یافت و اگر این فاصله کمتر از سی روز باشد عملیات حراج طی مدت سی روز انجام خواهد گرفت .
    • ماده - 23 - در مورد اجرای قسمت اخیر ماده 21 آیین نامه اجرای قانون اصلاحی ثبت تشخیص عدم قابلیت تجزیه مال ( اعم از منقول یا غیر منقول ) به عهده اجرا است . در کلیه موارد صرف ارسال کارت به مرکز حراج مبین لزوم اقدام به عملیات حراج خواهد بود .
    • ماده - 24 - هرگاه مورد معامله رقبات متعدد باشد چنانچه برای هر یک از رقبات خریدار جداگانه پیدا شود و جمع مبلغ خرید بیشتر از مبلغ شروع حراج مذکور در آگهی باشد اقدام به فروش و تنظیم صورتمجلس خواهد شد . اگر حاصل فروش بعضی از رقبات کافی برای پرداخت بدهی قانونی گردد از تنظیم صورتمجلس حراج نسبت به بقیه خودداری میشود و در این مورد بدهکار میتواند برای فروش یک یا بعضی از رقبات رعایت تقدیم را تقاضا کند . خرید در این قبیل موارد کلا نقدی است و خریداران باید وجه نقد و یا تضمین نامه بانکی تحویل و یا بستانکار معادل طلب خود فروش نسیه را قبول نماید که در اینصورت شخصا مسئول وصول طلب از خریدار خواهد بود .
    • ماده - 25 - در مورد حراج اموال منقول درخواست مدیون برای تقدم و تاخر فروش پذیرفته میشود و هر موقع وجوه حاصله برای تامین کل طلب قانونی بستانکار و حقوق دولتی کافی باشد از فروش بقیه اموال خودداری خواهد شد . و در این مورد ولواینکه خریدار متعدد باشد یک صورتمجلس حراج تنظیم میشود .
    • ماده - 26 - در مورد اموال غیر منقول هرگاه قسمتی از دین پرداخت شده باشد مدیون در جلسه حراج میتواند درخواست نماید که بعضی و یا قسمت مشاع از مورد معامله به حراج گذاشته شود . در اینصورت اگر مورد حراج به قیمتی که تکافوی باقی طلب و خسارات و حقوق دولتی و حق حراج را نماید به فروش برسد ، اقدام به فروش خواهد شد در غیر اینصورت پس از استرداد وجوه دریافتی و حقوق دولتی نسبت به واگذاری تمامی مال مورد حراج به بستانکار اقدام میشود .
    • ماده - 27 - اعتراض بدهکار به عملیات اجرایی اعم از اینکه قبل و یا بعد از تقاضای حراج باشد مانع عملیات حراج نخواهد شد . در صورتی که مدیون قبل از تنظیم صورتمجلس حراج انصراف خود را از حراج ملک اعلام نکند و صورتمجلس حراج دایر به فروش تنظیم شود رای صادره در مورد اعتراض هیچگونه تاثیری در عملیات حراج نداشته و صورتمجلس حراج لازم الاجرا است اگر خریدار در موعد مقرر مابقی ثمن معامله را تودیع ننماید و در نتیجه صورتمجلس حراج کان لم یکن گردد و یا اصولا خریداری نباشد واگذاری ملک به بستانکار موکول به تعیین تکلیف اعتراض است .
    • ماده - 28 - در مورد معاملات اموال غیر منقول مذکور در ماده 34 اصلاحی قانون هرگاه بدهکار متعدد بوده و فک و فسخ معامله موکول به پرداخت تمامی دین شده باشد چنانچه تا قبل از تنظیم صورتمجلس حراج به عملیات اجرایی اعتراض شود به دستور اجرا عملیات حراج متوقف و کارت به اجرا اعاده و پس از تعیین تکلیف قطعی و وصول مجدد کارت عملیات حراج از سر گرفته خواهد شد . در تجدید عملیات حراج دیگر هیچگونه اعتراضی مسموع نخواهد بود .
    • ماده - 29 - در مورد اموال غیر منقول وصول تقاضای حراج از ناحیه هر یک از وراث مدیون مانع استفاده وراث دیگر از مقررات تبصره 1 ماده 34 مکرر قانون اصلاحی ثبت نخواهد بود . در اینصورت چنانچه متقاضی حراج تقاضای خود را مسترد نکند عملیات حراج نسبت به سهم الارث او انجام خواهد شد . اگر تا روز حراج کلیه وراث تقاضای فروش ملک را از طریق حراج بنماید ولو اینکه به موقع تقاضای حراج نکرده باشند و یا بعضا نسبت به سهم الارث بدهی خود را پرداخت نموده باشند تمام ملک در جلسات تعیین شده به حراج گذاشته خواهد شد .
    • ماده - 30 - اختلاف بین وراث بدهکار یا اختلاف بین تمام یا بعضی از ورثه با مدعی وصایت یا موصی له مانع ادامه عملیات اجرایی نخواهد بود هرگاه اختلاف طوری باشد که تشخیص اشخاص ذی نفع در استفاده از حق استرداد و یا تعیین میزان سهم هر یک محتاج به رسیدگی قضایی باشد هر یک از ورثه و یا دارنده وصیت نامه ای که طبق قانون قابل ترتیب اثر است میتواند ظرف مدت مقرر تقاضای فروش ملک را از طریق حراج بنماید . هرگاه در فروش مال منقول و یا غیر منقول از طریق حراج ، مازادی پیدا شود پرداخت مازاد موکول به ارایه گواهی حصر وراثت و گواهی دارایی و رفع اختلاف خواهد بود در مورد فوق هر یک از مدعیان یا دارنده وصیت نامه ای که طبق قانون قابل ترتیب اثر است میتواند با استفاده از بند 1 ماده 34 قانون اصلاحی ثبت کلیه بدهی و حقوق اجرایی را پرداخت نمایند در اینصورت پس از ابلاغ حکم نهایی مبنی بر رفع اختلاف طبق مقررات مواد 28 و 20 آیین نامه اصلاحی اجرا مورخ 16/2/1352 عمل خواهد شد .
    • ماده - 31 - در جلسه حراج اموال غیر منقول برنده حراج میتواند حداقل مبلغ معادل مازاد مبلغ شروع حراج تا میزان مبلغ خرید را نقدا یا تضمین نامه بانکی و همچنین به موجب چک و یا سفته مورد قبول مدیون تادیه کند و باید حق حراج را نقدا بپردازد و بقیه را حداکثر تا ساعت 12 روز دیگر که برطبق این آیین نامه برای حراج اموال غیر منقول پیش بینی و مقرر شده به صندوق مرکز حراج پرداخت نماید . در صورتی که در مدت مقرر بقیه وجه پرداخت نشود خریدار حقی به وجه پرداختی به شرح فوق نخواهد داشت و این موضوع باید تصریحا در صورتمجلس قید شود در این مورد ملک مورد حراج در قبال اصل و حقوق دولتی و خسارات قانونی به بستانکار انتقال داده خواهد شد ، حق حراج به درآمد مربوطه منظور و مازاد مذکور پس از امضا سند انتقال عینا به مدیون تسلیم خواهد گردید ، و هرگاه قبل از تنظیم سند انتقال مدیون کلیه بدهی و خسارات و حق الاجرا را بپردازد وجوه پرداختی برنده حراج به استثنا حق حراج عینا به نامبرده مسترد خواهد شد .
    • ماده - 32 - هنگام حراج قیمت های پیشنهادی به وسیله بلندگو یا وسایل دیگر اعلام و در تابلو اعلانات به خط درشت منعکس میشود و به مجرد اینکه خریدار دیگری با نرخ بیشتر پیدا شد به همین ترتیب اقدام میشود و تا آخرین ساعت مقرر حراج ادامه خواهد یافت . هر خریدار هنگام پیشنهاد باید حداقل مبلغ مذکور در ماده 31 این آیین نامه را به مرکز حراج تسلیم و قبض موقت ممضی به امضا رییس مرکز حراج دریافت دارد . با وصول پیشنهاد خرید به قیمت بیشتر خریدار اخیر نیز به شرح مذکور اقدام و وجه قبض موقت خریدار قبلی بلافاصله به نامبرده مسترد خواهد شد . با انقضا وقت حراج صورتمجلس لازم تنظیم و در صورت فروش از طریق حراج وجه دریافتی به عنوان امانت به صندوق مرکز حراج تحویل و اموال منقول بلافاصله به خریدار یا در صورتی که خریدار نباشد به بستانکار تحویل و رسید اخذ خواهد شد .
    • ماده - 33 - هرگاه برنده حراج بعد از پرداخت وجه و صدور قبض و قبل از تنظیم صورتمجلس حراج از خرید انصراف حاصل نماید و در صورت موافقت مدیون وجه تودیعی مسترد و چنانچه وقت باقی باشد به حراج ادامه داده خواهد شد . در صورت عدم موافقت مدیون هرگاه تا آخر وقت دومین جلسه حراج خریداری پیدا نشود و یا مال به مبلغ کمتری به فروش برسد حسب مورد تمام و یا ما به التفاوت مبلغ مورد پیشنهاد خریدار متصرف با قیمت فروش برای جبران خسارت مدیون در صندوق مرکز حراج نگهداری و به طبق ماده 31 این آیین نامه نسبت به آن اقدام خواهد شد .
    • ماده - 34 - در معاملات اموال غیر منقول هرگاه مدیون محجور بوده و ولی خاص نداشته باشد تقاضای قیم یا دادستان یا اداره سرپرستی به تنهایی برای ارسال کارت به مرکز حراج و اقدام به عملیات حراج کافی است به شرط آن که تقاضا ظرف مدت مقرر به اجرا و اصل شده باشد . استرداد تقاضای حراج از ناحیه قیم وقتی پذیرفته میشود که موافقت سرپرستی نیز جلب شده باشد . اگر در اولین جلسه حراج خریداری پیدا شود و قیم مصلحت محجور را در تجدید عملیات حراج بداند میتواند درخواست تجدید نماید و قبول این درخواست موکول به موافقت نماینده دادستان در مرکز حراج خواهد بود . چنانچه نماینده دادستان با توجه به ارزش مال مورد حراج و میزان مبلغ پیشنهاد شده و اوضاع و احوال تجدید عملیات حراج را به مصلحت محجور تشخیص دهد با تقاضای قیم موافقت خواهد کرد .
    • ماده - 35 - در مورد معاملات غیر منقول مذکور در ماده 34 اصلاحی قانون ثبت چنانچه مازاد ملک بازداشت و دستور بازداشت قبل از دو ماه آخر عملیات اجرایی و اصل شود با فروش ملک از طریق حراج حقوق بازداشت کننده مازاد استیفا میگردد . استرداد تقاضای حراج از ناحیه مدیون مانع حراج و فروش ملک نخواهد بود . هرگاه دستور بازداشت مازاد در خلال دو ماه آخر و اصل شود و مدیون نیز تقاضای حراج نکرده باشد اجرا مکلف است بلافاصله مراتب را به مرجع بازداشت کننده اطلاع دهد . در این مورد استیفا حقوق بازداشت کننده برطبق مقررات ماده 34 مکرر قانون اصلاحی ثبت خواهد بود .
    • ماده - 36 - فروش مال به نسیه جایز نیست مگر اینکه متعهدله فروش به نسیه را قبول و مدیون نیز مازاد را نقدا دریافت و یا نسبت به مازاد نسیه را قبول نماید در هر دو صورت خود مسیول وصول خواهد بود و حق حراج نقدا دریافت میشود .
    • ماده - 37 - در صورت تراضی طرفین و یا آن که حمل اشیا به مرکز حراج باعث هزینه نامتناسب باشد در وقت مقرر قانونی اشیا در محلی که بازداشت شده به فروش می رسد .
    • ماده - 38 - حراج اموال فاسد شدنی و حیوانات و طیور که برای استیفای طلب معرفی میشود به دستور رییس اجرا بلافاصله و بدون تشریفات در محل به وسیله مأمورین مرکز حراج و با حضور نماینده دادستان به عمل خواهد آمد .
    • ماده - 39 - صورتمجلس حراج باید به امضای مسیولین امر و نماینده دادستان و خریدار و همچنین مدیون و داین و یا نمایندگان آن ها ( در صورتی که حضور داشته باشند ) برسد .
    • ماده - 40 - در مورد مال غیر منقول هرگاه مدیون موافقت برنده حراج را قبل از تنظیم سند انتقال جلب نماید پس از تنظیم توافقنامه در دفتر اسناد رسمی مبنی بر انصراف برنده حراج از تملک ملک به خود مراتب در ذیل صورتمجلس حراج قید و از تحویل و تنظیم سند انتقال خودداری و جریان به اجرا اعلام میگردد .
    • ماده - 41 - در مورد مال غیر منقول هرگاه برنده حراج تا قبل از تنظیم سند انتقال اظهار نماید که ثمن معامله متعلق به غیر بوده و شرکت در حراج به نمایندگی از طرف مشارالیه انجام گرفته سند انتقال با قید مراتب به نام خریدار واقعی حراج تنظیم و به امضای برنده حراج و شخص اصیل یا قایم مقام قانونی آن ها خواهد رسید .
    • ماده - 42 - مرکز حراج مکلف است در صورت درخواست خریدار گواهی فروش مال منقول مورد حراج را با ذکر مشخصات کامل به نامبرده تسلیم دارد .
    • ماده - 43 - تحویل مال منقول به خریدار و در صورتی که خریدار پیدا نشود به بستانکار و عندالاقتضا دستور تنظیم سند رسمی واگذاری و همچنین در مورد اموال منقول و غیر منقول وصول نیم عشر و سایر حقوق قانونی و صدور قبض و پرداخت وجوه حاصله از فروش به بستانکار و تحویل مازاد به مدیون و سپس دستور تنظیم سند انتقال ملک به خریدار مال مورد حراج و تحویل آن به نمایندگی اجرا به عهده رییس مرکز حراج و در غیاب او معاون مرکز حراج است . در موردی که مال غیر منقول از طریق حراج به فروش نرسد دستور تنظیم سند انتقال و سایر اقدامات با رییس اجرا خواهد بود .
    • ماده - 44 - اشتباهاتی که در عملیات حراج رخ داده باشد مانع ادامه عملیات حراج و فروش مال نخواهد بود و این امر از متصدیان مربوط رفع مسئولیت نمیکند .
  • فصل - چهارم - مقررات مختلفه
    • ماده - 45 - اجرای ثبت باید نسخه اضافی اجراییه مندرج در تبصره ماده 1 آیین نامه ماده 34 و 34 مکرر اصلاحی قانون ثبت را همزمان با ارجاع اجراییه برای ابلاغ جهت اعلام جریان ثبتی ملک مورد اجراییه به واحد ثبتی مربوطه ارسال دارد و ثبت مزبور مکلف است حداکثر ظرف سه روز مشروح جریان ثبتی مورد پرسش را ضمن اعلام حدود و مشخصات آن به اجرا مربوطه اعلام دارد همچنین اجرا باید در همان موقع با مکاتبه به دارایی و شهرداری میزان بدهی های مالیاتی را اعم از مالیات مستغلات و بایر و سایر مالیات های ملک مورد اجراییه تا انقضا موعد مقرر عملیات اجرایی و میزان بدهی و عوارض شهرداری را اعم از بدهی عوارض بایر ملغی شده و عوارض سطح شهر و نوسازی و غیره تا تاریخ مذکور را پرسش و ترتیب کار را طوری بدهد که در موقع صدور آگهی الصاقی حراج میزان بدهی های فوق معلوم و با ذکر مبلغ حق حراج در آگهی نامبرده درج شود در آگهی مزبور باید تصریح گردد که مالیات و سایر هزینه های انتقال به عهده خریدار است عدم تعیین میزان بدهی فوق مانع صدور آگهی الصاقی و عمل حراج نخواهد شد و در این قبیل موارد در آگهی الصاقی و حین حراج باید تذکر داده شود که میزان بدهی های مذکور مشخص نیست و کلیه بدهی های مربوطه به عهده برنده حراج است و به علاوه در کلیه حراج هایی که مورد حراج دارای آب لوله کشی یا برق و یا تلفن و یا گاز میباشد در آگهی الصاقی و حین حراج باید تذکر داده شود که چنانچه بابت انشعابات و یا حق اشتراک و مکالمه و مصرف بدهی داشته باشد کلا به عهده برنده حراج است و تنظیم سند انتقال موکول به ارایه مفاصاحساب دارایی و شهرداری است .
    • ماده - 46 - در مورد اموال منقول مذکور در ماده 34 اصلاحی قانون ثبت که برای حراج بازداشت میشود حق الحفاظه به تشخیص رییس مرکز حراج پرداخت و ضمن سایر حقوق احتساب و وصول خواهد شد .
    • ماده - 47 - در مورد مطالبات وزارتخانه ها و موسسات یا شرکت های دولتی و یا بانک ها تشخیص اینکه از مبلغ پرداختی مدیون چه مقدار بابت اصل طلب میباشد با بستانکار است ، چنانچه مدیون نسبت به تشخیص بستانکار معترض باشد مرجع رفع اختلاف دادگاه صلاحیت دار خواهد بود .
    • ماده - 48 - در مورد اموال منقول و غیر منقول مذکور در ماده 34 قانون اصلاح ثبت اسناد و املاک هرگاه بستانکار برای ادای دین به بدهکار مهلت بدهد عملیات اجرایی متوقف و حسب مورد به شرح زیر اقدام خواهد شد
      • بند - 1 - در مورد اموال غیر منقول
        • بند - الف - اگر قبل از انقضای مهلت تقاضای حراج با ذکر مدت معین مهلت داده شود باقی مهلت مدیون اعم از مهلت برای تقاضای حراج و یا پرداخت دین بعد از تاریخ انقضا مهلتی که داین داده است شروع خواهد شد .
        • بند - ب - هرگاه مهلت با ذکر مدت معین در خلال جریان حراج و قبل از تنظیم صورتمجلس حراج داده شده باشد از تاریخ انقضا مهلت مذکور عملیات حراج ظرف دو ماه مقرر در ماده 34 انجام خواهد یافت .
        • بند - ج - در صورتی که تا جلسه دوم حراج خریداری پیدا نشود و بعد از آن بستانکار برای پرداخت دین با ذکر مدت معین به مدیون مهلت بدهد و یا اصولا ظرف مدت مقرر تقاضای حراج نشده باشد ، مهلتی که بستانکار داده موجب تجدید حراج نشده و مهلت مذکور به باقیمانده مهلت حق استرداد اضافه خواهد شد .
        • بند - د - اگر مهلت بدون ذکر مدت داده شده باشد پس از وصول تقاضای تعقیب از ناحیه داین و ابلاغ مراتب به مدیون تاریخ ابلاغ به مدیون پایان مهلت محسوب و حسب مورد به شرح فوق عمل میگردد .
      • بند - 2 - در مورد اموال منقول
        • بند - الف - در مورد اموال منقول چنانچه داین تا قبل از تنظیم صورتمجلس حراج دایر به فروش برای پرداخت داین به مدیون مهلت بدهد عملیات اجرایی متوقف و هرگاه مهلت با ذکر مدت باشد با انقضا مدت در غیر اینصورت با وصول تقاضای تعقیب و ابلاغ مراتب به مدیون باقیمانده مهلت اجرایی شروع خواهد شد . هرگاه باقیمانده مدت مذکور کمتر از سی روز باشد باقیمانده مدت سی روز محسوب و عملیات حراج ظرف مدت مذکور انجام خواهد گردید .
        • بند - ب - در مورد فوق رفع بازداشت بنا به تقاضای بستانکار بلامانع است . در اینصورت ارسال مجدد کارت به مرکز حراج موکول به بازداشت مجدد مال و تحویل آن به مرکز حراج است .
        • بند - ج - در مورد فوق قبول مهلت مستلزم پرداخت حق الحفاظه و رفع بازداشت موکول به پرداخت حقوق اجرایی خواهد بود .
    • ماده - 49 - در کلیه مواد مذکور در ماده 48 چنانچه مازاد رقبه بازداشت باشد قبول هرگونه مهلت و یا رفع بازداشت مال منقول موکول به موافقت بازداشت کننده مازاد خواهد بود . در مواردی که مدیون متعدد بوده و فک و فسخ سند موکول به پرداخت تمامی دین شده باشد و همچنین در مورد وراث مدیون در صورتی که به یکی از بدهکاران مهلت داده شود در حکم این است که به همه آن ها مهلت داده شده است ، در هر مورد که ضمن عملیات حراج مهلت داده شود کارت مربوطه را به اجرا اعاده و شروع مجدد و یا ادامه عملیات حراج موکول به ارسال مجدد کارت به مرکز حراج خواهد بود .
    • ماده - 50 - در مورد بستانکاری که حق درخواست بازداشت اموال بدهکار را دارد و بخواهد با استفاده از ماده 34 مکرر قانون اصلاحی ثبت کلیه بدهی موضوع سند و حقوق اجرایی را ( در صورت صدور اجراییه ) پرداخت و یا تودیع نماید به طریق زیر عمل خواهد شد
      • بند - 1 - بدوا در صورت صدور اجراییه با پرسش از اجرا مربوطه میزان بدهی و خسارات و حقوق اجرایی را تعیین و سپس با تودیع آن در صندوق ثبت یا مرجعی که اداره ثبت تعیین مینماید قبض آن را به اجرا تحویل و تقاضای فسخ سند را خواهد نمود .
      • بند - 2 - اجرا مکلف است در صورتی که تمامی دین و خسارات و حقوق اجرایی پرداخت شده باشد مراتب را برای فسخ سند به دفتر اسناد رسمی تنظیم کننده سند اعلام و به واحد ثبتی مربوطه نیز اطلاع بدهد که رقبه مورد معامله به سود تودیع کننده وجه بازداشت شده است و در صورتی که پرونده اجرایی تودیع کننده مذکور در همان اجرا در جریان باشد بلافاصله دستور بازداشت ملک را صادر نماید و اگر پرونده در آنجا نباشد باید گواهی لازم دایر به تودیع وجه و صدور دستور فسخ با ذکر مبلغ تودیعی و نام پرداخت کننده و شماره نامه ای که ضمن آن بازداشت به واحد ثبتی اعلام شده صادر و به متقاضی تسلیم دارد .
      • بند - 3 - هرگاه نسبت به مورد معامله اجراییه صادر نشده باشد باید ذی نفع با مراجعه به دفتر اسناد رسمی اطلاع از کل میزان بدهی تمامی آن را در صندوق ثبت یا مرجعی که اداره ثبت تعیین مینماید تودیع و رسید آن را به دفترخانه تسلیم دارد ، دفتر اسناد رسمی مکلف است چنانچه تمامی دین تودیع شده باشد نسبت به فسخ سند اقدام و گواهی لازم دایر به تودیع وجه و فسخ معامله با ذکر نام پرداخت کننده و مبلغ تودیعی صادر و به متقاضی تسلیم دارد و ضمن ارسال اطلاعنامه فسخ باید به واحد ثبتی مربوطه اعلام دارد که با تودیع وجه از طرف شخص تودیع کننده مورد معامله به خودی خود در ازا مبلغ تودیعی و طلب دیگر تودیع کننده به سود مشارالیه بازداشت میباشد .
      • بند - 4 - در موردی که پرونده اجرایی در دایره دیگری در جریان است و یا سند مربوطه منتهی به صدور اجراییه نشده ذی نفع باید گواهی مربوطه را به دایره اجرایی که پرونده اش در آن دایره در جریان است تسلیم و درخواست بازداشت ملک را بنماید .
      • بند - 5 - دایره اخیرالذکر مکلف است بلافاصله دستور بازداشت ملک را صادر نماید .
      • بند - 6 - پس از اینکه ملک طبق مقررات بازداشت و مبلغ مورد بازداشت تعیین گردید اجرا متعاقبا مبلغ مربوطه را برای انعکاس در سوابق به واحد ثبتی مربوطه اعلام خواهد نمود .
      • بند - 7 - به مجرد اینکه وجوه مذکور تودیع شود ، بخودی خود ملک مورد معامله موقتا در ازا وجه تودیعی و طلب دیگر تودیع کننده وجه به سود نامبرده در بازداشت قرار خواهد گرفت .
      • بند - 8 - در موردی که موعد سند منقضی نشده باشد پس از بازداشت عملیات بعدی متوقف خواهد شد و بعد از انقضا سند با صدور اخطار به مدیون اقدامات بعدی شروع میشود .
      • بند - 9 - نحوه استیفا حقوق بستانکار پرداخت کننده وجه برطبق مقررات تبصره 7 ماده 34 قانون اصلاحی ثبت خواهد بود و بهای ارزیابی نباید کمتر از مبلغ کلیه بدهی موضوع سند فسخ شده و خسارات و حقوق اجرایی مربوطه باشد .
      • بند - 10 - هرگاه مورد معامله در جریان عملیات اجرایی باشد و منتهی به تنظیم صورتمجلس قطعی حراج و یا صدور سند انتقال اجرایی نشده باشد با تودیع وجه و فسخ سند عملیات اجرایی موقوف و پرونده اجرایی مختومه میگردد .
      • بند - 11 - در موردی که مازاد ملک از طرف غیر بازداشت شده باشد به شرح زیر عمل خواهد شد الف اگر دستور بازداشت قبل از دو ماه مقرر برای حراج و اصل شده ( اعم از اینکه قبل از انقضا موعد سند باشد یا بعد از آن ) و یا در خلال دو ماه مزبور بوده و مدیون تقاضای حراج کرده باشد استیفا حقوق بستانکار پرداخت کننده دین موکول به پرداخت طلب بازداشت کننده مقدم خواهد بود . به در موردی که دستور بازداشت در خلال دو ماه آخر عملیات اجرایی و اصل شده و مدیون نیز تقاضای حراج نکرده باشد بستانکاری که حق درخواست بازداشت اموال مدیون را دارد میتواند با پرداخت کلیه بدهی موضوع سند و حقوق دولتی تقاضای استیفا حق خود را بنماید در اینصورت بستانکار پرداخت کننده دین در استیفا حق خود نسبت به سایر بازداشت کنندگان مقدم است .
    • ماده - 51 - هرگاه مدیون قبل از ابلاغ اجراییه فوت نماید به معرفی بستانکار اوراق اجرایی به کلیه وراث مدیون ابلاغ میشود ، در مورد اموال منقول عملیات اجرایی تا تحویل مال به بستانکار یا برنده حراج وبرحسب مورد تا تنظیم سند انتقال ادامه می یابد . در مورد اموال غیر منقول علاوه بر ابلاغ اجراییه به شرح فوق باید مراتب در ر وزنامه کثیرالانتشار محل و یا نزدیک تر به محل ، یک نوبت آگهی شود . در این آگهی باید نام و نام خانوادگی مدیون و داین و خلاصه اجراییه و مشخصات اجمالی مورد معامله قید و تذکر داده شود که این آگهی برای ابلاغ اجراییه به وراث قانونی مدیون منتشر گردیده است . تاریخ انتشار آگهی در ر وزنامه یا تاریخ ابلاغ اجراییه به احد از وراث هر کدام موخر باشد تاریخ ابلاغ اجراییه برای کلیه وراث محسوب میشود .
    • ماده - 52 - هرگاه بعد از ابلاغ اجراییه به مدیون وقوع فوت بدهکار مستند به مدرک رسمی اعلام شود ، اجرا ضمن ادامه عملیات اجرایی اطلاعیه ای حاوی از صدور اجراییه و اینکه عملیات اجرایی در چه مرحله ای است با قید تاریخ آخرین روز استفاده از مهلت حق استرداد تنظیم و به محل اقامت مدیون متوفی الصاق و یک نسخه از اطلاعیه مزبور را برای هر یک از وراثی که محل اقامتشان معلوم باشد از طریق پست سفارشی دو قبضه ارسال میدارد . چنانچه ابلاغ اجراییه به مدیون متوفی از طریق انتشار آگهی در ر وزنامه به عمل آمده باشد اطلاعیه موصوف نیز باید یک نوبت در یکی از جراید کثیرالانتشار محل یا نزدیک تر به محل آگهی شود . در مورد فوق و همچنین در مورد مذکور در ماده 51 تنظیم صورتمجلس حراج و یا تنظیم سند انتقال و همچنین ثبت ملک در دفتر املاک به نام خریدار یا بستانکار محتاج به ارایه گواهی حصر وراثت نخواهد بود . در مورد فوق هرگاه مال در حراج به فروش برسد پرداخت مازاد به وراث موکول به ارایه گواهی حصر وراثت و گواهی دارایی است .
    • ماده - 53 - هرگاه اعراض از رهن در حین عملیات اجرایی باشد اجرا مکلف است مراتب را به دفتر تنظیم کننده سند اعلام نماید ، در این مورد و همچنین در موردی که اعراض در دفتر اسناد رسمی به عمل می اید دفتر اسناد رسمی اطلاعنامه فسخ مربوطه را به اداره ثبت ارسال خواهد داشت ، اگر موعد سند منقضی نشده باشد به مجرد اعراض مال مورد رهن آزاد و حق عینی بستانکار به حق ذمی تبدیل میگردد و مطالبه وجه و صدور اجراییه برای وصول آن موکول به انقضا مدت مذکور در سند معامله خواهد بود . در مورد وراث داین و همچنین وقتی که راهن متعدد بوده و فک رهن و فسخ سند موکول به ادا تمامی دین شده باشد اعراض از رهن باید نسبت به تمامی مرهونه باشد و اعراض از رهن نسبت به سهم یک یا چند نفر از بدهکاران وقتی پذیرفته میشود که حق مطالبه دین بدهکارانی که از رهینه آن ها اعراض گردیده از سایر بدهکاران اسقاط شده باشد ، هرگاه مازاد مرهونه به نفع غیر بازداشت شده باشد در صورت اعراض از رهن بازداشت مازاد به بازداشت اصل تبدیل میگردد .
    • ماده - 54 - آن قسمت از مقررات آیین نامه اجرا مفاد اسناد رسمی مصوب 28 9 1322 که در این آیین نامه درباره آن مقررات خاص تعیین نشده است کماکان به اعتبار خود باقی است