iranmatikanlogo
logo
  • ماده - 1 - اشخاص حقیقی یا حقوقی جهت طرح و پیگیری دعاوی و شکایات و سایر امور قضایی ، از طریق « دفاتر خدمات قضایی » یا « درگاه خدمات قضایی » و با استفاده از سامانه های الکترونیکی و مخابراتی اقدام نمایند .
  • ماده - 2 - دفاتر خدمات قضایی که در این آیین نامه به اختصار « دفتر » خوانده میشوند ، دفاتری برای طرح و پیگیری امور قضایی مراجعان در فضای مجازی میباشند و میتوانند از میان دفاتر اسناد رسمی یا غیر آن برگزیده یا تاسیس شوند ؛ ضوابط و شرایط مربوط به تاسیس ، فعالیت ، و انحلال این دفاتر به تصویب رییس قوه قضاییه می رسد .
  • ماده - 3 - درگاه خدمات قضایی که در این آیین نامه به اختصار « درگاه » خوانده میشود ، مدخلی برای شروع و پیگیری امور قضایی در فضای مجازی است که توسط مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه ایجاد میشود .
  • ماده - 4 - در روش اقدام از طریق درگاه ، خواهان یا شاکی دادخواست یا درخواست یا شکایت خود را به همراه مستندات مربوطه ، به صورت سند الکترونیکی تبدیل نموده و پس از محاسبه هزینه دادرسی توسط سامانه و پرداخت الکترونیک آن ، کد رهگیری را اخذ و با همراه داشتن اصل مستندات ، به دفتر خدمات قضایی مراجعه مینماید . دفتر خدمات قضایی پس از تائید مطابقت اسناد الکترونیکی تهیه شده با اوراق ابرازی از سوی متقاضی ، آن را از طریق سامانه خدمات قضایی به مرجع ذی ربط ارسال مینماید .
  • ماده - 5 - در روش اقدام از طریق دفتر ، خواهان یا شاکی دادخواست یا درخواست یا شکایت خود را به همراه مستندات آن به دفتر خدمات قضایی تحویل می دهد . دفتر مذکور پس از احراز هویت و محاسبه هزینه دادرسی از طریق سامانه و پرداخت الکترونیک آن ، اسناد یاد شده را به سند الکترونیکی تبدیل کرده و به رؤیت متقاضی می رساند و پس از تائید مطابقت اسناد الکترونیکی تهیه شده با اوراق ابرازی از سوی وی ، آن را از طریق سامانه خدمات قضایی به مرجع ذی ربط ارسال مینماید .
  • ماده - 6 - دفتر خدمات قضایی تحویل گیرنده اسناد ، پس از اخذ نشانی الکترونیکی و شماره تلفن همراه خواهان یا شاکی ، شماره رهگیری مربوط به پرونده را به همراه تأییدیه دفتر خدمات به وی تحویل مینماید و به او کتبا ابلاغ میکند که هرگونه اطلاع رسانی راجع به پرونده مذکور طبق قوانین تا آخرین مرحله رسیدگی ، تنها از طرق مذکور انجام خواهد شد . همچنین خواهان یا شاکی متعهد میشود هرگونه تغییر در نشانی الکترونیکی یا شماره تلفن همراه خود را با ورود به پایگاه مربوط ثبت نماید در غیر اینصورت داده پیام های ارسالی ، ابلاغ شده محسوب میشود .
  • ماده - 7 - ابلاغ دادخواست و ضمایم آن به خوانده و احضار مشتکی عنه و ابلاغ هرگونه قرار و دستور قضایی به مخاطبان ذی ربط ، به صورت الکترونیکی انجام می پذیرد .
    • تبصره - 1 - در صورت عدم دسترسی به نشانی الکترونیکی و شماره تلفن همراه ، ابلاغ و احضار به صورت فیزیکی انجام خواهد شد . مرجع قضایی مکلف است خوانده یا مشتکی عنه را کتبا به استفاده از سامانه خدمات قضایی دلالت نماید .
    • تبصره - 2 - در صورتی که خوانده یا مشتکی عنه یا مخاطب در بازداشتگاه یا زندان باشد اوراق به آدرس الکترونیکی یا ارتباطی اداره زندان یا بازداشتگاه ارسال میشود تا به وسیله اداره زندان کتبا به نامبرده ابلاغ گردد .
  • ماده - 8 - پس از ابلاغ الکترونیکی اوراق قضایی به خوانده یا مشتکی عنه ، در صورتی که وی از طریق ورود به پایگاه مربوط و پس از احراز هویت از طریق امضای دیجیتال در جریان ابلاغ قرار گیرد ، ابلاغ به وی واقعی میباشد و در غیر اینصورت ، ابلاغ قانونی خواهد بود .
  • ماده - 9 - کفیل و وثیقه گذار نیز مشمول مقررات مربوط به ابلاغ الکترونیک اوراق قضایی هستند و این امر در هنگام تنظیم اوراق مربوط ، کتبا به ایشان متذکر میگردد که هرگونه ابلاغ در حدود تعهدات آنان از طریق سامانه خدمات الکترونیک به اطلاع ایشان خواهد رسید .
  • ماده - 10 - از تاریخ تصویب این آیین نامه ، ضابطان دادگستری ، کارشناسان رسمی ، وکلای دادگستری ، سازمان های پزشکی قانونی وزندان ها و سایر اشخاص و نهاد های مرتبط با دادرسی ، مکلفند نتیجه اقدامات و گزارش ها و اجرای دستورات قضایی را پس از ثبت نام و اخذ کد رهگیری از طریق سامانه خدمات قضایی به طریق الکترونیک ارسال نمایند .
  • ماده - 11 - ضابطان دادگستری مکلفند در جرایم مشهود و امور فوری پس از انجام اقدامات اولیه و ضروری و تشکیل پرونده مقدماتی به صورت غیر الکترونیکی ، متعاقبا نسبت به ثبت پرونده و انعکاس نتیجه اقدامات در درگاه خدمات قضایی قوه قضاییه و ارسال الکترونیکی آن به مقام قضایی ذی صلاح و پیگیری و انجام دستورات مقام قضایی از طریق سامانه اقدام نمایند .
  • ماده - 12 - در امور کیفری در صورتی که اقدام اولیه به صورت الکترونیکی ممکن نباشد ، پس از تقدیم شکایت به صورت غیر الکترونیکی به ضابطان یا مقامات قضایی و انجام اقدامات فوری ، پیگیری پرونده و تقدیم لوایح دفاعی و اسناد و مدارک استنادی طرفین و وکلای آن ها به طریق الکترونیک ادامه خواهد یافت .
  • ماده - 13 - رؤسای واحد های ذی ربط ، مسئول اجرای مفاد این آیین نامه در حوزه تحت مدیریت خود میباشند و مرکز آمار و فناوری اطلاعات ، متولی تامین امنیت و سطوح دسترسی به سامانه و ایجاد تمهیدات لازم جهت اجرای این آیین نامه و نظارت بر حسن اجرای آن و ارایه گزارش مستمر از میزان پیشرفت امور به رییس قوه قضاییه میباشد .
  • ماده - 14 - مرکز آمار و فناوری اطلاعات موظف است با هماهنگی مراجع قضایی و شورا های حل اختلاف و سایر مراجع ذی ربط امکانات لازم را برای ارایه خدمات الکترونیکی حداکثر تا پایان سال جاری فراهم آورد . زمان بندی ، نوع دعاوی و حوزه های قضایی که خدمات قضایی آن از طریق سامانه های الکترونیکی انجام میشود ، به موجب دستورالعملی است که توسط مرکز آمار و فناوری اطلاعات تهیه و به تصویب رییس قوه قضاییه می رسد . این آیین نامه در 14 ماده و 2 تبصره در تاریخ 22/3/1391 به تصویب رییس قوه قضاییه رسید .