تماس با ماتیکان
درباره ماتیکان
فرهنگ حقوقی
علامت تجاری
قوانین و آرا
صفحه اصلی
قانون
رای وحدت رویه
نظریه مشورتی
اصلاحیه آئین نامه اجرائی تبصره 13 قانون برنامه اول توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
آیین نامه اجرایی تبصره 13 قانون برنامه اول توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
ماده - 1 - عبارات و اصطلاحاتی که در این آیین نامه بکار رفته است دارای معانی زیر میباشند :
بند - 1 - سازمان حفاظت محیط زیست در این آیین نامه اختصارا سازمان نامیده میشود .
بند - 2 - قانون برنامه اول توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در این آیین نامه اختصارا قانون نامیده میشود .
بند - 3 - آلودگی یا آلوده ساختن محیط زیست : عبارتست از پخش یا آمیختن مواد خارجی به آب ، هوا ، خاک یا زمین به میزانی که کیفیت فیزیکی یا شیمیائی یا بیولوژیک آن ها را بطوریکه زیان آور به حال انسان یا سایر موجودات زنده ، گیاهان ، و یا آثار و ابنیه باشد ، تغییر دهد .
بند - 4 - صنایع آلوده کننده : عبارتست از محل مشخصی که در آن یک یا چند دستگاه یا وسیله به منظور تولید فرآورده ها یا عرضه خدمات مورد استفاده قرار میگیرد و بهره برداری از آن سبب ایجاد آلودگی محیط زیست میشود .
بند - 5 - وسایل و روش های مناسب : عبارتست از مناسب ترین وسایل یا روش ها و یا استفاده از سوخت ها که کاربرد آن ها با توجه به شرایط محلی ، درجه پیشرفت و امکانات علمی و فنی و هزینه های مربوط ، کاهش موثر یا جلوگیری از آلودگی محیط زیست را امکانپذیر می سازد .
بند - 6 - میزان ، معیار یا استاندارد : عبارتست از حدود مجاز و مشخصات ویژه ای که با توجه به اصول حفاظت و بهسازی محیط زیست برای محیط زیست ، منابع و آلوده کننده ها ، تعیین میشود .
تبصره - 1 - برای تعیین میزان ، معیار یا استاندارد ، مفاد مواد 2 – 3- 7-8- آیین نامه جلوگیری از آلودگی هوا مصوب 1354 ، مصوبه 103 شورای عالی حفاظت محیط زیست و ماده 5 آیین نامه جلوگیری از آلودگی آب مصوب 1350 ، ملاک عمل است .
تبصره - 2 - آلودگی ناشی از مواد پرتوزا و همچنین آلودگی مواد نفتی در دریاها و رودخانه های مرزی از شمول این آیین نامه مستثنی میباشد و مطابق مقررات مربوط در مورد انها اقدام خواهد شد .
تبصره - 3 - منظور از کارگاه ها و کارخانجات در این آیین نامه کلیه کارگاه ها و کارخانجات اعم از آلوده کننده و غیر آن میباشد .
ماده - 2 - سازمان در اجرای این آیین نامه ، کارخانجات و کارگاه های موضوع تبصره 13 قانون را برحسب نوع منبع و میزان آلودگی و تاثیرات سوءبر محیط زیست ، براساس قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست و آیین نامه های مربوط مشخص و اولویت بندی مینماید و انجام تکالیف مقرر و موارد پیش بینی شده در این آیین نامه و نحوه کنترل آلودگی ها و جبران زیان های ناشی از الودگی و ایجاد فضای سبز را به آن ها اعلام خواهد نمود .
تبصره - - - صنایع آلوده کننده مطابق فهرستی است که به موجب تبصره 1 ماده 17 آیین نامه جلوگیری از آلودگی هوا مصوب 1354 و ماده 4 آیین نامه جلوگیری از آلودگی آب مصوب 1350 تعیین شده یا خواهد شد .
ماده - 3 - کارخانجات و کارگاه های موضوع تبصره 13 قانون موظفند یک در هزار فروش تولیدات و عرضه خدمات خود را در هر سال به حساب جداگانه ای واریز و از محل وجوه این حساب هزینه های مربوط به انجام موارد مقرر در این آیین نامه را پرداخت نمایند .
تبصره - 1 - مخارج و هزینه هاییکه کارخانجات و کارگاه ها براساس طرح ها ، برنامه ها و دستورالعمل های مورد تایید سازمان در اجرای این آیین نامه به مصرف می رسانند ، جزء هزینه های قابل قبول آنان منظور خواهد شد .
تبصره - 2 - در صورتی که یک در هزار فروش تولید کارخانجات و کارگاه ها پس از انجام هزینه های مقرر در این آیین نامه در پایان سال مالی تماما به مصرف نرسیده باشد معادل مانده آن در سال های بعد قابل هزینه میباشد و جز هزینه های قابل قبول مالیاتی سالی که وجوه مزبور به مصرف رسیده است احتساب خواهد شد .
تبصره - 3 - وزارت امور اقتصادی و دارایی بنا به تقاضای سازمان ، میزان درآمد و هزینه های مصرف شده هر یک از کارخانجات و کارگاه های موضوع تبصره 13 قانون از محل یک در هزار فروش تولیدات آن ها را در پایان سال مالی به سازمان اعلام خواهد نمود .
ماده - 4 - سازمان براساس قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست و آیین نامه های مربوط طی اخطاریه ای نوع آلودگی و مراتب رفع آلودگی یا تقلیل آن را تا حد استاندارد های تعیین شده ، به صنایع آلوده کننده اعلام مینماید و صنایع مذکور پس از دریافت اخطاریه موظفند نسبت به رفع یا تقلیل آلودگی اقدام نماید ، گواهی مبنی بر اجرای طرح جلوگیری یا کاهش از آلودگی مربوط صادر خواهد نمود که ملاک تشخیص هزینه های انجام شده برای اجرای طرح میباشد .
تبصره - 1 - عدم تکافوی منابع یک در هزار فروش تولیدات صنایع آلوده کننده مانع انجام تکالیفی که اینگونه صنایع بموجب ماده 11 قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست و آیین نامه مربوط ، در جهت جلوگیری از آلودگی دارند نخواهد بود .
تبصره - 2 - کارخانجات و کارگاه هایی که من بعد راه اندازی میگردند موظفند قبل از شروع بهره برداری و فروش تولیدات نسبت به اجرای طرح تصفیه فاضلاب یا نصب الکتروفیلتر و دستگاه های کنترل آلودگی و سایر تدابیر لازم ، اقدام نمایند . کارگاه ها و کارخانجات موضوع این تبصره در زمان بهره برداری و فروش تولیدات صرفا میتوانند هزینه های مربوط به اداره ، نگهداری و به روز رساندن تاسیسات کنترل آلودگی و ایجاد فضای سبز را از محل وجوه حاصل از یک در هزار موضوع تبصره 13 قانون ، پرداخت نمایند .
ماده - 5 - مجتمع های صنعتی و کارخانجات بزرگ موظفند در مواردی که سازمان ضروری تشخیص دهد با استفاده از وجوه موضوع ماده 3 این آیین نامه اقدامات زیر را انجام دهند :
بند - 1 - نصب دستگاه ها و ایستگاه های اندازه گیری و کنترل آلودگی هوا و یا ایجاد آزمایشگاه و سیستم های آزمایش آب و فاضلاب .
بند - 2 - انجام مطالعات و تحقیقات کاربردی جهت پیشگیری و کنترل آلودگی ناشی از فعالیت منابع آلوده کننده یا تولیدات ، با نظارت و در قالب طرح های مورد تایید سازمان .
بند - 3 - تهیه و تامین تجعهیزات و وسایل مناسب برای پیشگیری و جلوگیری موثر از آلودگی ، تحت نظارت سازمان .
ماده - 6 - کارخانجات و کارگاه ها میتوانند بصورت منفرد ، مشترک یا مجموعه و یا در چارچوب شهرک های صنعتی با استفاده از وجوه موضوع ماده (3) این آیین نامه و تحت نظارت سازمان در خصوص تهیه و تامین تجهیزات و امکانات لازم جهت پیشگیری و جلوگیری از آلودگی ها و جبران زیان ناشی از آن ها و همچنین پرداخت هزینه های کارشناسی و خدمات فنی رفع آلودگی و ایجاد فضای سبز اقدام نمایند . هزینه های مزبور با تآیید سازمان جزء هزینه های قابل قبول مالیاتی ، محسوب خواهد شد .
ماده - 7 - وزارتخانه های صنعتی ذی ربط موظفند ماشین آلات ، تجهیزات و لوازم موردنیاز در زمینه جلوگیری و کاهش آلودگی ناشی از فعالیت صنایع آلوده کننده را حسب مورد به گونه ای تعیین یا تایید نمایند که تامین کننده میزان ، معیار یا استاندارد های زیست محیطی مصوب ، باشند .
ماده - 8 - سازمان در مواقع لازم روش ها و وسایل مناسب جهت رفع یا کاهش موثر آلودگی و جبران خسارات وارده به محیط زیست ( از قبیل مرگ و میر آبزیان و سایر جانواران وحشی ، نشت گاز یا مواد شیمیائی ، تخلیه فاضلاب به رودخانه ها و آب های تحت الارضی ) در یک منطقه ، استان یا شهر براساس طرح مصوب و با تعیین سهم هر یک از کارخانجات و کارگاه ها در اجرای طرح مذکور اعلام مینماید . هزینه های اجرای طرح های موضوع این ماده از محل مازاد وجوه موضوع تبصره 13 قانون که برای کنترل و جبران آلودگی کارگاه ها و کارخانجات مشمول ، زائی میباشند ، تامین میگردد .
تبصره - 1 - طرح های موضوع این ماده به تصویب کمیسیونی مرکب از مدیران کل مسکن و شهرسازی ، صنایع ، معادن و فلزات ، صنایع سنگین ، نیرو ، کشاورزی ، جهاد سازندگی ، برنامه و بودجه و حفاظت محیط زیست خواهد رسید . مدیرکل حفاظت محیط زیست هر استان سمت دبیر کمیسیون مربوط را دارد .
تبصره - 2 - در صورتی که وجوه حاصل از یک در هزار فروش تولیدات ، هزینه های مربوط به جبران خسارات وارده را تامین ننماید جبران خسارات مطابق مقررات مربوط به عمل خواهد آمد .
ماده - 9 - سازمان براساس شرایط محلی و موقعیت استقرار کارخانجات و کارگاه ها نحوه ایجاد فضای سبز موردنیاز و برنامه زیباسازی محیط را تعیین و به کارخانجات و کارگاه ها اعلام خواهد نمود . کارخانجات و کارگاه ها موظفند براساس طرح ها و دستورالعمل های تعیین شده در موعد زمانی مقرر نسبت به ایجاد فضای سبز و زیباسازی محیط اقدام نمایند .
تبصره - 1 - ایجاد فضا های سبز موردنیاز در داخل محدوده خدمات شهری براساس طرح های مصوب کمیسیون موضوع ماده 5 قانون تشکیل شورای عالی معماری و شهرسازی ایران انجام خواهد گرفت .
تبصره - 2 - میزان فضای سبز موردنیاز کارخانجات و کارگاه هایی که بیش از یک هکتار زمین در اختیار داشته باشند حداکثر 25% مساحت کل آن کارخانجات و کارگاه ها میباشد .
ماده - 10 - سازمان اولویت انجام هزینه های موضوع این آیین نامه را برحسب منطقه و رشته تولید کارخانجات و کارگاه ها تعیین و به آن ها اعلام خواهد نمود .
ماده - 11 - سازمان در مواقعی که لازم تشخیص دهد از صنایع آلوده کننده و کارخانجات و کارگاه ها بازرسی به عمل می او رد وبر نحوه انجام تکالیف مقرر در این آیین نامه ، نظارت خواهد نمود ، مسئولان و صاحبان صنایع مذکور موظف به همکاری با کارشناسان و ماموران سازمان میباشند ، و در صورت درخواست ، باید اطلاعات و مدارک موردنیاز را در اختیار سازمان قرار دهند .
ماده - 12 - سازمان امور اداری و استخدامی کشور با توجه به وظایفی که سازمان محیط زیست در اجرای تبصره 13 قانون برعهده دارد ، عندالاقتضا در تشکیلات و پست های سازمانی آن تجدیدنظر خواهد نمود .
ماده - 13 - انجام وظایف و اختیارات سازمان در ارتباط با این آیین نامه در استان ها حتی المقدور از طریق ادارات کل حفاظت محیط زیست استان صورت خواهد گرفت . این تصویبنامه در تاریخ 7/8/1369 به تایید مقام محترم ریاست جمهوری رسیده است . معاون اول رییس جمهور – حسن حبیبی