تماس با ماتیکان
درباره ماتیکان
فرهنگ حقوقی
علامت تجاری
قوانین و آرا
صفحه اصلی
قانون
رای وحدت رویه
نظریه مشورتی
ماده 19 قانون اصلاح قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث
آیین نامه اجرایی ماده (19) قانون اصلاح قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث
ماده - 1 - حرکت وسایل نقلیه موتوری زمینی بدون داشتن بیمه نامه شخص ثالث معتبر ممنوع است . دارندگان اینگونه وسایل نقلیه مکلفند مدرک بیمه نامه یاد شده را هنگام رانندگی به همراه داشته باشند و در صورت درخواست مأموران راهنمایی و رانندگی یا پلیس راه ارایه نمایند . در صورتی که وسیله نقلیه مزبور فاقد بیمه نامه شخص ثالث معتبر باشد ، مأموران یاد شده یا پلیس راه موظفند ضمن صدور برگ جریمه و الزام راننده متخلف به پرداخت جریمه تعیین شده ، وسیله نقلیه را در نزدیک ترین پارکینگ عمومی یا محل مطمئن دیگری توقیف نمایند
تبصره - 1 - منظور از محل مطمئن ، هر محلی که به تشخیص پلیس مناسب برای نگهداری وسایل نقلیه میباشد
تبصره - 2 - مسئولیت ورود خسارت به وسیله نقلیه در حین انتقال به عهده حمل کننده و در طی دوران توقیف به عهده مسئول محلی است که تحت عنوان محل مطمئن ، وظیفه نگهداری از وسایل نقلیه را به عهده دارد .
تبصره - 3 - راهنمایی و رانندگی و پلیس راه مجازند نسبت به کنترل مستمر و دوره ای بیمه نامه شخص ثالث وسایل نقلیه موتوری زمینی اقدام نمایند .
ماده - 2 - مأموران راهنمایی و رانندگی و پلیس راه موظفند به هنگام کنترل و اجرای قوانین و مقررات مربوط به تخلفات رانندگی و ارایه هرگونه خدمات به دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی ( به غیر از هنگام اسقاط خودرو ) نیز مدرک بیمه نامه شخص ثالث را مطالبه و کنترل نموده و در صورتی که وسیله نقلیه مزبور فاقد بیمه نامه شخص ثالث معتبر باشد ، براساس ماده (1) عمل کنند .
ماده - 3 - در صورتی که ارایه بیمه نامه معتبر برای رانندگان وسایل نقلیه عمومی حمل بار یا مسافر مستلزم صرف زمان باشد ، شخص راننده و موسسه یا شرکت مربوط موظفند با توجه به شرایط و موقعیت مسافران ، به نحو مطمئن و مناسب نسبت به انتقال مسافران تا مقصد و همچنین جبران خسارت وارد شده اقدام نمایند و در خصوص وسایل نقلیه باربری نیز مسئولیت و خسارت های ناشی از حمل و نگهداری محمولات در مدت توقیف به عهده موسسه مربوط و دارنده و راننده میباشد .
ماده - 4 - رفع توقیف وسیله نقلیه موتوری زمینی که به دلیل فقدان بیمه نامه شخص ثالث توقیف گردیده است ، صرفا مستلزم ارایه بیمه نامه معتبر توسط دارنده وسیله نقلیه به مرجع توقیف کننده میباشد .
ماده - 5 - دارندگان وسیله نقلیه موتوری زمینی موظفند ظرف چهل و پنج روز پس از توقیف با ارایه بیمه نامه شخص ثالث معتبر برای رفع توقیف وسیله نقلیه موتوری زمینی خود اقدام نمایند و چنانچه ظرف مدت مذکور اقدامات لازم را به عمل نیاورند ، پلیس راهنمایی و رانندگی یا پلیس راه موظف است مراتب را جهت تعیین تکلیف به مرجع قضایی صالح اعلام نماید .
ماده - 6 - سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای موظف است ترتیبی اتخاذ نماید تا در بارنامه وسایل نقلیه باربری و صورت وضعیت مسافری ، شماره بیمه نامه شخص ثالث و تاریخ انقضای آن درج گردد .
ماده - 7 - پلیس راهور نیروی انتظامی مکلف است در صورت احراز تخلف شرکت یا موسسه حمل و نقل در صدور بارنامه یا صورت وضعیت مسافری برای وسیله نقلیه عمومی فاقد بیمه نامه شخص ثالث ، مراتب را در اسرع وقت جهت اجرای قانون به وزارت راه و ترابری اعلام نماید .
ماده - 8 - بیمه مرکزی ایران موظف است ترتیبی اتخاذ نماید تا امکان صدور بیمه نامه شخص ثالث توسط شرکت های بیمه ای در حداقل زمان ممکن با پیش بینی ساز و کار لازم صورت گیرد ، به نحوی که بیمه گذار در محل ، قادر به پرداخت حق بیمه و اخذ قرارداد شخص ثالث باشد .
ماده - 9 - بیمه مرکزی ایران در نقاطی از جاده ها که گلوگاه کنترلی بوده و توسط پلیس راهور نیروی انتظامی و با هماهنگی وزارت راه و ترابری تعیین میشود ( ترجیحا جنب پاسگاه ها یا ایستگاه های پلیس راه ) نسبت به اتخاذ ساز و کار لازم برای ایجاد جایگاه های صدور بیمه نامه شخص ثالث توسط شرکت های بیمه ای اقدام نماید .
ماده - 10 - بیمه مرکزی ایران موظف است ظرف دو ماه پس از ابلاغ این آیین نامه ، ترتیبی اتخاذ نماید که با استعلام شماره پلاک انتظامی یا سایر مشخصات فنی خودرو توسط نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران ، سابقه بیمه ای شخص ثالث آن قابل ارایه باشد تا از توقیف وسایل نقلیه موتوری زمینی که رانندگان آنان مدارک بیمه ای معتبر به همراه ندارند ، جلوگیری شود .
ماده - 11 - نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران موظف است ترتیبی اتخاذ نماید تا امکان دسترسی به بانک های اطلاعاتی آن نیرو در ارتباط با مواردی از قبیل مشخصات وسایل نقلیه موتوری زمینی ، گواهینامه های صادر شده و همچنین سوابق تخلفات و تصادفات رانندگان ، از طریق سیستم رایانه ای برای بیمه مرکزی ایران و شرکت های بیمه فراهم گردد . این تصویبنامه در تاریخ 29/7/1388 به تایید مقام محترم ریاست جمهوری رسیده است معاون اول رییس جمهور محمدرضا رحیمی