تماس با ماتیکان
درباره ماتیکان
فرهنگ حقوقی
علامت تجاری
قوانین و آرا
صفحه اصلی
قانون
رای وحدت رویه
نظریه مشورتی
اصلاح آییننامه اجرایی قانون مطبوعات مصوب 1364 واصلاحات بعدی آن
اصلاح آیین نامه اجرایی قانون مطبوعات
رای دیوان عدالت اداری -ابطال موادی از آیین نامه اجرائی قانون مطبوعات
آیین نامه اجرایی قانون مطبوعات ، مصوب 1364 و اصلاحات بعدی آن
فصل - اول - تعریف و مشخصات مطبوعات
ماده - 1 - مطبوعات به لحاظ زمان انتشار منظم میتوانند با یکی از فواصل زمانی زیر منتشر شوند : روزی یک بار ( ر وزنامه ) - هفته ای یک بار ( هفته نامه ) - دو هفته یک بار - ماهی یک بار ( ماهنامه ) دو ماه یک بار - سه ماه یک بار ( فصلنامه ) - شش ماه یک بار - سالی یک بار ( سالنامه )
تبصره - 1 - چاپ هرگونه آگهی نامه به شکل نشریه توسط کانون های تبلیغاتی ممنوع است .
تبصره - 2 - نسخه دیجیتال نشریات چاپی دارای مجوز نیاز به اخذ مجوز جداگانه ندارد .
ماده - 2 - در نامگذاری نشریه باید از کلماتی استفاده شود که با نشریات موجود و یا با نشریاتی که به طور موقت یا دایم تعطیل شده اند اشتباه نشود و موجب تداعی نام آن ها نباشد . همچنین نام نشریه نباید از کلمات نامانوس باشد و یا ایجاد شبهه وابستگی به سازمان های دولتی به نماید . در صورت بروز هرگونه اختلاف مرجع تشخیص وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواهد بود .
ماده - 3 - انتخاب روش هایی غیر از موارد ذکر شده در ماده (1) قانون مطبوعات باید متناسب با رسالت مطبوعات باشد .
ماده - 4 - انتشار فوق العاده - ویژه نامه و دیگر ضمائم با همان نام نشریه و منطبق با سایر مشخصات مندرج در پروانه انتشار با رعایت سایر ضوابط قانون مطبوعات مجاز میباشد .
تبصره - 1 - چاپ هرگونه آگهی نامه به شکل نشریه توسط کانون های تبلیغاتی ممنوع است .
تبصره - 2 - چاپ و انتشار ویژه نامه های محلی توسط ر وزنامه های سراسری در صورتی مجاز است که حجم آگهی های آن از سی درصد (30%) صفحات ویژه نامه بیشتر نباشد .
ماده - 5 - ترجمه تمام یا قسمتی از مطالب مطبوعات دارای پروانه انتشار منظم آن به طور جداگانه ای با رعایت سایر مشخصات مندرج در پروانه انتشار از جانب صاحب نشریه بلامانع میباشد .
ماده - 6 - تکثیر مطبوعات موجود به همان زبان و شکلی که چاپ شده ، از طریق چاپ افست یا عکسبرداری یا طرف مشابه بدون اجازه صاحب امتیاز ممنوع میباشد .
ماده - 7 - مطالب نشریه باید مطابق و متناسب با روش های مندرج در پروانه انتشار باشد و نشریه مجاز به درج مطالب و مقالات خارج از روش های مذکور که بر خط مشی کلی نشریه تاثر بگذارد ، نمیباشد .
ماده - 8 - ر وزنامه ها و هفته نامه های محلی موظفند ضمن رعایت ماده (2) قانون مطبوعات و متناسب با روش درخواستی ، مطالبی پیرامون مسایل اجتماعی و فرهنگی محل انتشار نشریه جهت بالا بردن سطح آگاهی های مردم درج نمایند .
ماده - 9 - نقل مطالب از مطبوعات و احزاب و گروه های منحرف و مخالف اسلام ( داخلی و خارجی ) به منظور تحقیق ، نقد و رد مطالب در صورتی که تبلیغ محسوب نشود ، بلامانع است .
تبصره - 1 - درج شایعات به نحوی که اصل کذب باشد و به قصد تشویش اذهان عمومی صورت گرفته باشد ممنوع است .
تبصره - 2 - نقدهای علمی از شمول بند (12) الحاقی ماده (6) قانون مطبوعات مستثنا است .
ماده - 11 - نشریه اجاره ای به نشریه ای اطلاق میشود که صاحب امتیاز و مدیر مسئول آن به موجب اجاره نامه ای اختیارات قانونی خود را در قبال دریافت وجه به فرد یا موسسه ای واگذار مینماید .
فصل - دوم - شرایط صدور پروانه و مجوز انتشار نشریه
ماده - 12 - متقاضیان پروانه انتشار نشریه می بایست تقاضانامه خود را به همراه نمونه تکمیل شده پرسشنامه ای که حاوی مشخصات فردی ، سوابق اجتماعی - سیاسی - فرهنگی و شغلی و تعهدات قانونی باشد ، به انضمام مدارک به شرح زیر در تهران به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و در شهرستان ها به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مربوط تحویل نمایند .
بند - 1 - چهار قطعه عکس 6 در 4
بند - 2 - دو برگ فتوکپی شناسنامه از تمام صفحات
بند - 3 - یک برگ گواهی عدم سابقه محکومیت کیفری براساس موازین اسلامی که موجب سلب حقوق اجتماعی باشد .
بند - 4 - یک برگ فتوکپی آخرین مدرک تحصیلی که به تایید مراکز ذی صلاح رسیده باشد .
تبصره - 1 - تخصیص صلاحیت متقاضیان برعهده هیات نظارت بر مطبوعات است .
ماده - 13 - چنانچه متقاضی پروانه انتشار نشریه شخص حقوقی باشد ، تقاضای صدور پروانه همراه با معرفی فرد واجد شرایط به عنوان مدیر مسئول باید از سوی بالاترین مقام مسئول باشد . در صورت موافقت ، پروانه انتشار به نام مرکز درخواست کننده صادر خواهد شد .
ماده - 14 - احزاب ، سازمان ها و جمعیت های سیاسی و اقلیت های دینی ایرانی در صورتی میتوانند تقاضای صدور پروانه انتشار نشریه نمایند که اجازه فعالیت قانونی را دارا باشند .
تبصره - 1 - منظور از گروه های غیر قانونی ، گروه هایی هستند که از طریق وزارت کشور رسما " غیر قانونی اعلام شده باشند .
ماده - 15 - وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جهت صدور مجوز انتشار مطبوعات سازمان های آزادی بخش اسلامی کشور های دیگر در چهارچوب مقررات مربوط به خارجیان مقیم ایران با استعلام از مراکز ذی ربط و اخذ مدارک لازم و نیز موافقت وزارت امور خارجه بررسی لازم را به عمل آورده و پس از موافقت راسا " اقدام مینماید .
ماده - 16 - انتشار نشریه داخلی یک سازمان ، موسسه و شرکت دولتی یا خصوصی منوط به کسب مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با رعایت ضوابط به شرح زیر میباشد .
بند - 1 - درخواست انتشار نشریه و معرفی مدیر مسئول پیشنهادی از سوی بالاترین مقام مسئول آن مرکز باشد .
بند - 2 - مطالب و اخبار عمدتا " در ارتباط با اهداف و شرح وظایف مرکز درخواست کننده و فقط برای استفاده کارکنان باشد .
بند - 3 - از درج هرگونه آگهی بازرگانی پرهیز نمایند
بند - 4 - تعداد صفحات از 48 صفحه تجاوز ننماید
بند - 5 - رایگان باشد
تبصره - 1 - به یک مرکز و واحد های تابعه آن فقط اجازه انتشار یک نشریه داخلی داده میشود .
تبصره - 2 - صدور مجوز انتشار نشریات داخلی سازمان های دولتی با رعایت سایر قوانین مربوطه خواهد بود .
ماده - 17 - عدم رعایت ضوابط مندرج در ماده (2) قانون مطبوعات و این آیین نامه از سوی نشریات داخلی یک سازمان ، موسسه و شرکت دولتی یا خصوصی منجر به صدور تذکر کتبی و در صورت تکرار تخلف موجب ابطال مجوز خواهد شد .
ماده - 18 - وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای صاحب امتیاز ، پروانه انتشار و باری مدیر مسئول ، کارت مدیر مسئولیت صادر مینماید .
ماده - 19 - وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میتواند جهت اجرای ماده (11) قانون مطبوعات ، تحقیقات لازم را به عمل آورده و در اختیار هیات نظارت بر مطبوعات قرار دهد . وزارتخانه و سازمان های ذی ربط موظفند همکاری های لازم را به عمل آورند .
ماده - 20 - متقاضیاین که صلاحیت انتشار نشریه توسط آنان براساس بند (4 ( و یا تبصره (5) ماده (9) قانون مطبوعات مورد تایید هیات نظارت بر مطبوعات قرار نگرفته است ، نمیتوانند مجددا " تقاضای انتشار نشریه نمایند .
ماده - 21 - تاریخ رسمی ثبت تقاضای پروانه انتشار نشریه زمانی است که کلیه مدارک موردنیاز ، از سوی متقاضی ارایه شده باشد .
ماده - 22 - در صورت فوت صاحب امتیاز و ارث قانونی واجد شرایط وی رد تقاضای صدور امتیاز نشریه مورث خود حق تقدم دارند ، مگر اینکه فاقد شرایط لازم باشند . چنانچه ورثه در مهلت قانونی مذکور در ماده (16) قانون مطبوعات از تقاضای انتقال امتیاز خودداری کنند و یا پس از صدور امتیاز اقدام به انتشار نشریه ننمایند پروانه انتشار لغو میگردد .
فصل - سوم - تکالیف صاحبان پروانه و مدیران مسئول مطبوعات
ماده - 23 - مطبوعاتی که به شکل ر وزنامه منتشر میشوند مکلف به درج نام به طور کامل ، ترتیب و تاریخ انتشار ، شماره ردیف مسلسل و شماره صفحه در بالای تمام صفحات و نیز قیمت در صفحه اول میباشند . همچنین مطبوعاتی که به شکل مجله منتشر میشوند موظف به درج نام به طور کامل ، ترتیب و تاریخ انتشار ، شماره ردیف مسلسل ، تعداد صفحات و قیمت بر روی جلد و نیز قید شماره هر صفحه در تمام صفحات میباشند .
تبصره - 1 - اضافه کردن هرگونه کلمه یا عبارت به نام و یا آرم نشریه به جز آنچه که در پرونده انتشار و یا مجوز نشریه ذکر شده است ممنوع میباشد .
ماده - 24 - هر یک از مطبوعات موظف به داشتن مجلی به عنوان دفتر نشریه میباشد . صاحب پروانه نشریه موظف است نشانی محل دفتر نشریه را پس از اخذ پروانه انتشار کتبا به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام نمایند .
تبصره - 1 - صاحب امتیاز نشریه موظف است در صورت تغییر نشانی محل دفتر نشریه ، مراتب را کتبا " به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و در شهرستان ها به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مربوط اطلاع دهد .
تبصره - 2 - توزیع نشریه خارج از محدوده جغرافیایی شخص حقوقی ( صاحب امتیاز ) بلامانع است .
ماده - 25 - کلیه مکاتبا مطبوعات با امضای صاحب پروانه با مدیر مسئول نشریه و شخص دیگری که قبلا " از طرف مدیر مسئول کتبا " معرفی شده باشد معتبر میباشد . مکاتبات شخص معرفی شده در مواردی که قانون مطبوعات و آیین نامه اجرایی ، آن را از وظایف صاحب پروانه و یا مسئول شناخته است ، اعتبار ندارد .
ماده - 26 - کلیه مطبوعات موظفند تیراژ خود را طبق نمونه ای که حاوی تعداد نسخه چاپ شده و تعداد نسخه برگشتی است ، به تفکیک محل توزیع به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام نمایند .
ماده - 27 - مدیر مسئول نشریه موظف است نام چاپخانه طرف قرارداد چاپ نشریه را کتبا " به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام نماید .
ماده - 28 - مدیران چاپخانه ها می بایست همزمان با خروج هر شماره نشریه از چاپخانه دو نسخه در تهران به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و در شهرستان ها به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مربوط تحویل و برگ اعلام وصول دریافت دارند .
تبصره - 1 - ناشران نشریات داخلی سازمان ها و موسسات نیز باید دو نسخه از نشریه خود را به محض انتشار به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مربوط تحویل دهند و برگ اعلام وصول دریافت دارند .
ماده - 29 - در صورت لغو پروانه انتشار نشریه با اعلام کتبی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، صاحب پروانه موظف است مدارک دریافتی از قبیل پروانه انتشار ، کارت مدیر مسئولی و کارت های خبرنگاری را ظرف مدت ده روز مسترد نماید با سوءاستفاده کنندگان از این مدارک برابر قانون رفتار خواهد شد .
فصل - چهارم - سایر مقررات
ماده - 30 - وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بررسی و ارزیابی نشریات ( تخصصی ) از همکاری مراکز ذی صلاح استفاده مینماید .
ماده - 31 - وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سه ماه قبل از اتمام دوره هیات نظارت بر مطبوعات ، ضمن درج آگهی در نشریات کثیرالانتشار ، دعوتنامه ای به منظور اعلام نامزی به مدیران مسئول مطبوعات ارسال نموده و پس از تایید صلاحیت نامزدها توسط هیات موضوع تبصره (4) الحاقی ماده (10) قانون مطبوعات مصوب 1365، مجددا " از کلیه مدیران مسئول جهت برگزاری انتخابات دعوت مینماید جلسه با حضور اکثریت مطلق مدیران مسئول رسمیت می یابد و اخذ رای با ورقه و به صورت مخفی خواهد بود و نماینده انتخابی می بایست اکثریت مطلق آرای حاضران را بدست آورد .
تبصره - 1 - چنانچه در مرحله اول اکثریت حاضر نشوند جلسه بعد پس از دو هفته تشکیل و با رای اکثریت حاضران نسبت به انتخاب نماینده مدیران مسئول اقدام میشود .
تبصره - 2 - هر مدیر مسئول حتی اگر مدیر مسئولی چند نشریه را برعهده داشته باشد دارای یک رای خواهد بود .
تبصره - 3 - آن گروه از مدیران مسئولی که یک سال قبل از برگزاری انتخابات حداقل یک شماره از نشریه خود را منتشر کرده باشند و یا پروانه نشریه شان به دلیل حکم قطعی دادگاه و یا ماده 16 قانون مطبوعات توسط هیات نظارت بر مطبوعات ابطال نشده باشد ، میتوانند در انتخابات شرکت کنند .
ماده - 32 - چنانچه هر یک از اعضای هیات نظارت بر مطبوعات ، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یا سایر مراجع رسمی ، در مورد موضوع تبصره (8) الحاقی ماده (9) قانون مطبوعات - مصوب 1379 - ادعایی داشته باشد ، مدارک و مستندات خود را به اطلاع هیات نظارت بر مطبوعات می رسانند . هیات یاد شده در صورت احراز تخلف ، در مورد رفع آن به مدیر مسئول نشریه اخطار می دهد . در صورت عدم رفع تخلف ، موضوع جهت رسیدگی به محاکم دادگستری ارجاع میشود .
تبصره - 1 - متخلف در صورت محکومیت تا پایان مدت محکومیت از فعالیت مطبوعاتی محروم خواهد بود .
ماده - 33 - فعالیت مطبوعاتی مندرج در تبصره (8) الحاقی ماده (9) قانون مطبوعات - مصوب 1379 - شامل فعالیت های تحریری خواهد بود که جنبه استمرار داشته و در مقابل آن حق الزحمه ثابت دریافت شود .
ماده - 34 - در کلیه مواردی که هیات نظارت بر مطبوعات ، اختیار توقیف موقت یا لغو پروانه نشریات را دارد ، باید قبل از هرگونه اتخاذ تصمیم موارد تخلف را ت با " به مدیر مسئول نشریه با قید حداقل یک هفته مهلت پاسخگویی ابلاغ نماید .
ماده - 35 - جلسات شورا و اتخاذ تصمیم هیات منصفه ، بدون حضور رییس دادگاه برگزار خواهد شد .
تبصره - 1 - در صورتی که بنا به تصمیم اکثریت اعضای هیات منصفه حضور رییس دادگاه برای رسیدگی برخی از موارد ضروری باشد رییس دادگاه صرفا " برای همان موضوع در جلسه حاضر خواهد شد .
ماده - 36 - این آیین نامه جایگزین آیین نامه اجرایی قانون مطبوعات مصوب اسفند ماه 1364، موضوع تصویبنامه شماره 111648/ ت 49 مورخ 5/2/1366 و کلیه اصلاحات و الحاقات بعدی آن میگردد . معاون اول رییس جمهور - محمدرضا عارف