تماس با ماتیکان
درباره ماتیکان
فرهنگ حقوقی
علامت تجاری
قوانین و آرا
صفحه اصلی
قانون
رای وحدت رویه
نظریه مشورتی
آیین نامه نحوه تشکیل و اداره آموزشگاه های فنی و حرفه ای آزاد
فصل - اول - کلیات و تعاریف :
ماده - 1 - در این آیین نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند :
بند - الف - سازمان : سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور وابسته به وزارت کار و امور اجتماعی .
بند - ب - آموزشگاه : آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد که در آن یک یا چند رشته براساس برنامه های مصوب و مطابق با استاندارد های سازمان ، آموزش داده میشود .
بند - پ - مؤسس : شخص حقیقی یا حقوقی است که پس از طی مراحل ذکر شده در این آیین نامه از سازمان پروانه تاسیس آموزشگاه ، با اعتبار پنج ساله دریافت مینماید .
تبصره - تبصره - شرایط و ضوابط صدور پروانه تاسیس و سایر مجوز ها به کارکنان شاغل در وزارتخانه ها و موسسات و شرکت های دولتی برابر ضوابط سازمان تعیین میگردد .
بند - ت - پروانه تاسیس آموزشگاه : مجوز تاسیس و بهره برداری از آموزشگاه است و دارنده آن مسئول آموزشگاه شناخته میشود .
بند - ث - مدیر آموزشگاه : فردی است حائز شرایط مفاد ماده (5) این آیین نامه که از طرف مؤسس یا دارنده پروانه تاسیس جهت حضور در آموزشگاه و اداره آن به سازمان معرفی میشود .
بند - ج - مربی آموزشگاه : فردی است که تدریس دروس نظری و عملی را به عهده دارد و دارای شرایط مندرج در فصل سوم این آیین نامه است .
بند - چ - کارآموز : فردی است که به منظور فراگیری مهارت ، حرفه یا رشته معینی در آموزشگاه ثبت نام میکند .
بند - ح - قرارداد کارآموزی : قراردادی که بین دارنده پروانه تاسیس و یا مدیر آموزشگاه و کارآموز به منظور آموزش براساس مقررات این آیین نامه منعقد میشود .
بند - خ - مهارت : مجموعه اطلاعات نظری و توانایی های عملی لازم برای انجام یک حرفه معین یا بخشی از آن میباشد .
بند - د - حرفه : مجموعه مهارت های موردنیاز یک شغل میباشد .
بند - ذ - رشته : مجموعه برنامه های آموزشی مربوط به فراگیری چند حرفه هم خانواده میباشد .
بند - ر - دوره : مدت زمان آموزش های نظری و عملی برابر استاندارد مصوب سازمان است .
بند - ز - هیات نظارت مرکزی : هیاتی است که به منظور تعیین خط مشی ، تدوین و پیشنهاد اصلاح آیین نامه و تعیین ضوابط مربوط به امور آموزشگاه های فنی و حرفه ای آزاد و ایجاد هماهنگی و نظارت بر فعالیت هیاتهای نظارت استان ها تشکیل میگردد و بالاترین مرجع نظارت و تصمیم گیری بر امور مراکز آموزشی بخش خصوصی میباشد .
بند - ژ - هیات نظارت استان : هیاتی است با شرح وظایف و حدود اختیارات مشخص شده برای هیات نظارت مرکزی ، موضوع بند ( ز ) این ماده و ماده (2) این آیین نامه که رسیدگی به امور آموزشگاه های استان را به عهده دارند .
ماده - 2 - هیات نظارت مرکزی میتواند در موارد زیر ضوابط ، دستورالعمل ها و جداول مربوط را تدوین ، تصویب و ابلاغ نماید
بند - 1 - شرح وظایف و مسئولیت ها و ترکیب اعضای هیات های استان .
بند - 2 - تشخیص صلاحیت های فردی موضوع بند ( پ ) مواد (5) و (15) این آیین نامه .
بند - 3 - آیین نامه تخلفات و مجازات ها .
بند - 4 - جداول مربوط به تخلفات و مجازات ها .
بند - 5 - شرح وظایف و مسئولیت های مؤسس ، مدیر و مربی و کارآموز .
بند - 6 - صدور و تمدید مجوز ها به اشخاص حقیقی و حقوقی .
بند - 7 - ضوابط آموزشی ، اداری ، مالی .
بند - 8 - مراکز آموزشی غیر مجاز .
بند - 9 - رسیدگی به امور آموزشگاه های آزاد .
بند - 10 - احراز صلاحیت فنی و حرفه ای مدیر و مربی آموزشگاه
بند - 11 - نظام تشویق و تنبیه و رسیدگی به اعتراض متقاضیان به تصمیمات هیات های نظارت استان .
بند - 12 - ضوابط مربوط به جداول شماره (1) و (2) پیوست این آیین نامه که تایید شده به مهر دفتر هیات دولت میباشد
بند - 13 - تعیین و تغییرمدت اعتبار مجوز ها ( پروانه تاسیس ، کارت های مدیریت و مربیگری ).
بند - 14 - تعیین و تغییر وجوهات مندرج در آیین نامه .
تبصره - - - سایر وظایف و اختیارات هیات نظارت مرکزی و ترکیب اعضای آن به پیشنهاد رییس سازمان و تایید وزیر کار و امور اجتماعی تعیین میگردد و اعضای هیات مذکور با حکم رییس سازمان منصوب میشوند .
ماده - 3 - تاسیس آموزشگاه منوط به صدور اجازه از طرف سازمان میباشد .
تبصره - - - مجوز فعالیت آموزشی موسسات کارآموزی آزاد ایرانی در خارج از کشور و همچنین موسسات و مراکز کارآموزی آزاد خارجی در ایران توسط سازمان صادر خواهد شد . مسئولیت تطبیق صدور مجوز فعالیت ، صدور گواهینامه ها و استاندارد های آموزشی نمایندگی های خارجی در داخل کشور برای اجرای آموزش های مهارتی غیر رسمی به عهده سازمان است .
ماده - 4 - میزان بازدهی قابل قبول هر دوره آموزشی آموزشگاه عبارت است از قبولی حداقل شصت درصد (60%) کارآموزان شرکت کننده در آزمون پایان دوره که توسط سازمان انجام میشود . میزان فوق قابل تغییر توسط سازمان میباشد .
فصل - دوم - شرایط مؤسس و مدیر آموزشگاه و صدور پروانه آموزشگاه های فنی و حرفه ای آزاد
ماده - 5 - مؤسس و مدیر آموزشگاه باید دارای شرایط ذیل باشند :
بند - الف - تابعیت ایران .
بند - ب - مسلمان یا پیرو یکی از اقلیت های دینی شناخته شده و ملزم به پیروی از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران .
بند - پ - دارا بودن صلاحیت اخلاقی ، سیاسی و فرهنگی و عدم وابستگی به رژیم گذشته ( براساس تشخیص هیات نظارت مرکزی ) و نداشتن سوءپیشینه کیفری مؤثر و برخورداری از حسن شهرت .
بند - ت - دارا بودن مدرک تحصیلی ( برای مدیر آموزشگاه ) براساس جدول شماره (1) پیوست این آیین نامه که تایید شده به مهر دفتر هیات دولت میباشد .
بند - ث - عدم اعتیاد به موادمخدر و داشتن سلامت جسمی در طول فعالیت آموزش به تشخیص مراجع مورد تایید سازمان .
بند - ج - دارا بودن برگ پایان خدمت وظیفه عمومی یا معافیت دایم برای آقایان .
بند - چ - التزام به رعایت کلی مفاد این آیین نامه .
بند - ح - دارا بودن حداقل (25) سال سن .
تبصره - 1 - مناطقی که متقاضی با شرط سنی موضوع این بند کم باشد یا وجود نداشته باشد سازمان میتواند شرایط سنی پایین تر را بپذیرد .
تبصره - 2 - پروانه تاسیس آموزشگاه بنام اشخاص حقوقی در صورت معرفی مدیر آموزشگاه و مربی واجد شرایط این آیین نامه صادر خواهد شد .
تبصره - 3 - مدیر آموزشگاه و مربیانی که از سوی دستگاه ها و سازمان های دولتی و نهاد های عمومی غیر دولتی تایید و معرفی شده اند از مفاد بند های ( پ ) و ( ت ) و ( ث ) این ماده و بند های ( پ ) و ( ت ) ماده (15) معاف میباشند .
تبصره - 4 - اداره ثبت شرکت ها مکلف است در خصوص ثبت آموزشگاه های متقاضی فعالیت آموزش های فنی و حرفه ای آزاد با ارایه مجوز سازمان اقدام نماید .
ماده - 6 - مؤسس در صورت دارا بودن شرایط ماده (5) این آیین نامه پس از ارایه مدارک لازم به سازمان باید نسبت به معرفی مدیر آموزشگاه و مربی واجد شرایط اقدام نماید .
تبصره - 1 - مؤسس در صورتی که بخواهد خود عهده دار اداره آموزشگاه باشد ضمن احراز شرایط ماده (5) این آیین نامه باید در آزمون مدیریت آموزشی شرکت نماید و در صورت موفقیت در آزمون کارت مدیریت آموزشگاه با اعتبار پنج ساله و قابل تمدید به وی اعطا میشود . در صورت عدم استمرار شرایط ماده یاد شده کارت مزبور لغو و تمدید نخواهد شد .
تبصره - 2 - مؤسس در صورتی که بخواهد خود عهده دار امر آموزش کارآموزان نیز باشد باید ضمن احراز شرایط ماده (15) این آیین نامه در آزمون صلاحیت فنی و حرفه ای در حرفه مورد تقاضا شرکت نماید .
تبصره - 3 - متقاضیان دریافت کارت مدیریت و مربیگری آموزشگاه لازم است جهت شرکت در آزمون های موضوع تبصره های (1) و (2) ماده (6) این آیین نامه مبلغ چهل هزار (40.000) ریال به حسابی که سازمان تعیین میکند واریز نمایند
ماده - 7 - وظایف مؤسس به شرح زیر تعیین میشود :
بند - الف - درخواست صدور و تمدید پروانه تاسیس آموزشگاه از سازمان و تحویل مدارک لازم .
بند - ب - معرفی مدیر آموزشگاه و مربی واجد شرایط به سازمان .
بند - پ - معرفی محل آموزشگاه و فراهم آوردن تجهیزات آموزشی مورد تایید کارشناس سازمان و منطبق با استاندارد های آموزشی .
ماده - 8 - سازمان مکلف است به مؤسس واجد شرایط مفاد مواد (5) و (6) این آیین نامه که ظرف مدت مقرر شده محل و تجهیزات مورد تایید سازمان را معرفی و آماده نموده است پروانه تاسیس آموزشگاه اعطا نماید .
تبصره - - - مؤسس آموزشگاه میتواند براساس ضوابط سازمان ، با معرفی مدیر آموزشگاه و مربیان واجد شرایط و کسب مجوز از سازمان دوره های آموزشی مختلف را اجرا نماید .
ماده - 9 - پروانه تاسیس صادر شده به مدت پنج سال اعتبار دارد که در صورت استمرار شرایط صدور آن و پرداخت هزینه مندرج در جدول شماره (2) این آیین نامه که تایید شده به مهر دفتر هیات دولت میباشد تمدید میگردد .
تبصره - - - پروانه تاسیس صادره تا زمان دارا بودن شرایط مندرج در ماده (5) این آیین نامه و انجام تعهدات قانونی دارنده آن معتبر است و در صورت لغو و اعلام آن توسط سازمان ، نیرو های انتظامی از ادامه فعالیت آموزشگاه جلوگیری میکنند .
ماده - 10 - مسئولیت رعایت کلیه مقررات و ضوابط این آیین نامه و نظارت بر امور آموزشگاه به عهده دارنده پروانه تاسیس میباشد .
تبصره - - - اجرای ضوابط آموزشی ، تهیه و نگهداری دفاتر بازرسی ، حضور و غیاب و آمار و ثبت نتایج امتحانات براساس دستورالعمل سازمان ، شرکت در جلسات توجیهی که از طرف سازمان تشکیل میگردد و نظارت مستمر بر اجرای صحیح برنامه های آموزشی از وظایف مدیر آموزشگاه میباشد .
ماده - 11 - دارنده پروانه تاسیس آموزشگاه قرارداد استخدامی منعقده با مربی و مدیر را به صورتی تنظیم مینماید که مدت تمدید استخدام یا قرارداد در فاصله پایان دوره آموزشی قرار گیرد ، به نحوی که جا به جایی مدیر و مربی نیز جز در دو دوره آموزشی انجام نپذیرد .
ماده - 12 - دارنده پروانه تاسیس موظف است موجبات شرکت کارآموزانی را که دوره را طبق قرارداد کارآموزی به پایان می رسانند در آزمونی که توسط سازمان برگزار میگردد فراهم نماید .
ماده - 13 - دارنده پروانه تاسیس آموزشگاه موظف است به شکایات ، نظرات و پیشنهادات کارآموزان و مربیان آموزشگاه رسیدگی نماید .
ماده - 14 - کارآموزان موظفند پس از پایان دوره آموزشی به منظور شرکت در آزمون مبلغ چهل هزار (40.000) ریال به حسابی که از سوی سازمان تعیین میگردد ، واریز نمایند .
تبصره - 1 - کارآموزان آموزشگاه های وابسته یا تحت پوشش دستگاه های دولتی و موسسات عام المنفعه خصوصی که هیچگونه شهریه ای دریافت نمی کنند از پرداخت مبلغ فوق معاف میباشند
تبصره - 2 - افرادی که هزینه آموزش آن ها در آموزشگاه های خصوصی از طرف دستگاه های دولتی و ارگان ها پرداخت شده است یا با معرفی سازمان آموزش فنی و حرفه ای به طور رایگان در این آموزشگاه ها آموزش می بینند از پرداخت مبلغ یاد شده معاف هستند . بدیهی است در صورت پرداخت شهریه مبلغ مذکور از شهریه مقرر کسر میگردد .
فصل - سوم - مربیان ، شرایط اشتغال و مسئولیت های آن ها
ماده - 15 - مربیان باید حائز شرایط زیر باشند :
بند - الف - تابعیت ایران .
بند - ب - مسلمان یا پیرو یکی از اقلیت های دینی شناخته شده و ملزم به رعایت قانون اساسی جمهوی اسلامی ایران .
بند - پ - دارا بودن صلاحیت اخلاقی ، سیاسی و فرهنگی و عدم وابستگی به رژیم گذشته ( براساس تشخیص هیات نظارت مرکزی ) و نداشتن سوءپیشینه کیفری مؤثر و برخورداری از حسن شهرت .
بند - ت - عدم اعتیاد به موادمخدر و دارا بودن سلامت جسمی متناسب با حرفه مورد آموزش به تشخیص مراجع مورد تایید سازمان .
بند - ث - دارا بودن گواهی پایان خدمت وظیفه عمومی یا معافیت دایم برای مردان .
بند - ج - دارا بودن مدرک تحصیلی مرتبط با رشته یا حرفه مورد آموزش براساس جدول شماره (1) این آیین نامه که تایید شده به مهر دفتر هیات دولت میباشد .
ماده - 16 - متقاضیان مربیگری در صورتی که در آزمون صلاحیت فنی و حرفه ای که توسط سازمان برگزار میگردد قبول شوند برای آن ها کارت مربیگری که مدت اعتبار آن پنج سال است از سوی سازمان صادر میشود . در صورت عدم استمرار شرایط مندرج در ماده (15) این آیین نامه اعتبار کارت مزبور تمدید نمیشود و در صورت تغییر استاندارد مربوط و یا بخشی از آن ، تمدید کارت منوط به بررسی مجدد صلاحیت فنی و حرفه ای صاحب کارت خواهد بود .
ماده - 17 - مربیانی که بدون عذر موجه از ادامه آموزش در طول دوره خودداری نمایند حسب اعلام دارنده پروانه تاسیس آموزشگاه و تشخیص سازمان پس از یک بار اخطار کتبی کارت مربیگری آنان باطل میگردد .
فصل - چهارم - مقررات مربوط به کارآموزان
ماده - 18 - سن کارآموز برای شرکت در دوره های آموزشی نباید کمتر از (12) سال تمام باشد .
تبصره - 1 - حداقل سن کارآموز با توجه به تبصره ماده (2) قانون کارآموزی مصوب 1349 در موارد خاص با تصویب وزیر کار و امور اجتماعی قابل تغییر است .
تبصره - 2 - پذیرش کارآموزان کمتر از 15 سال منوط به ارایه اجازه کتبی ولی یا قیم قانونی کارآموز است .
تبصره - 3 - پذیرش ، آموزش و صدور گواهینامه مهارت برای اتباع خارجی در آموزشگاه ها با ارایه مجوز اقامت از مراجع ذی ربط مجاز است .
ماده - 19 - حداقل میزان سواد کارآموزان جهت شرکت در دوره های آموزشی براساس استاندارد حرفه مربوط از طرف سازمان تعیین میگردد .
فصل - پنجم - نظارت و بازرسی و مقررات مربوط به لغو پروانه تاسیس و تعطیل آموزشگاه
ماده - 20 - نظارت و بازرسی در امور آموزشگاه ها توسط افرادی صورت میگیرد که دارای معرفینامه ( کارت شناسایی مخصوص بازرسی ) صادر شده از طرف سازمان میباشند .
ماده - 21 - دارندگان پروانه تاسیس مکلفند مدارک و اطلاعات مربوط را هنگام مراجعه در اختیار بازرسان قرار دهند .
تبصره - 1 - خارج کردن فتوکپی مدارک از آموزشگاه توسط بازرسان صرفا با ارایه مجوز کتبی سازمان مجاز است .
تبصره - 2 - بازرسین در صورت مشاهده هرگونه تخلفی از مفاد این آیین نامه ، ضمن درج موضوع در دفتر بازرسی آموزشگاه مراتب را به سازمان گزارش می نمایند . در صورت تکرار تخلف ، مراتب جهت اتخاذ تصمیم در مورد تعطیل موقت و یا لغو پروانه تاسیس آموزشگاه ، به هیات نظارت مرکزی ارجاع میشود .
تبصره - 3 - در صورت عدم ارایه دفتر بازرسی و مدارک و اطلاعات مربوط ، گزارش بازرسان ملاک عمل خواهد بود .
ماده - 22 - حداکثر مدت مجاز برای توقف فعالیت آموزشگاه با کسب اجازه قبلی از سازمان دو سال میباشد . در صورتی که این مدت بیش از دو سال باشد لازم است برای بازگشایی آن اقدام به کسب پروانه تاسیس مجدد شود .
ماده - 23 - تعطیل آموزشگاه از طرف دارنده پروانه تاسیس قبل از اختتام دوره آموزشی ممنوع است مگر در صورت توافق کتبی کلیه کارآموزان با بازپرداخت شهریه آنان ( برای کارآموزان کمتر از 15 سال توافق کتبی ولی یا سرپرست قانونی لازم بوده و شهریه نیز به آنان بازپرداخت میگردد .)
فصل - ششم - مقرارت عمومی
ماده - 24 - نسخه اصلی پروانه تاسیس باید در دفتر آموزشگاه نصب گردد .
ماده - 25 - انتقال یا واگذاری پروانه تاسیس آموزشگاه به شخص یا اشخاص واجد شرایط این آیین نامه با هماهنگی و تایید سازمان مجاز است .
ماده - 26 - دارندگان پروانه تاسیس موظفند برنامه کار و ساعات آموزش آموزشگاه را به طور دقیق به سازمان اعلام نمایند .
ماده - 27 - تغییر محل آموزشگاه منوط به تحقق مجدد شرایط مندرج در ماده (8) این آیین نامه و تحصیل موافقت سازمان میباشد .
ماده - 28 - در محل آموزشگاه نباید هیچگونه فعالیت غیر مرتبط با موضوع تاسیس آموزشگاه وجود داشته باشد .
تبصره - - - سازمان میتواند برای کلیه واحد های صنفی ، خدماتی و تولیدی که امکانات آموزش کارگران را در محل کار خود فراهم نموده اند با رعایت مفاد این آیین نامه پروانه تاسیس صادر نماید .
ماده - 29 - نام آموزشگاه می باید با فرهنگ اسلامی و ایرانی مباینت نداشته و در تمام مدت فعالیت آموزشگاه حفظ گردد . انتخاب نام آموزشگاه نباید تکراری باشد . تغییر نام با هماهنگی سازمان توسط اداره کل مجاز میباشد .
ماده - 30 - تعطیل هر یک از حرفه های مورد آموزش یا فعالیت مجدد آن ها لزوما باید با توافق کتبی سازمان انجام پذیرد .
ماده - 31 - کلیه آموزشگاه هایی که قبل از تصویب این آیین نامه موجودیت یافته اند موظفند از تاریخ ابلاغ ظرف مدت یک سال شرایط خود را با این آیین نامه تطبیق دهند .
تبصره - - - شرایط حداقل مدرک تحصیلی دارندگان پروانه تاسیس اینگونه آموزشگاه ها از شمول جدول شماره (1) این آیین نامه که تایید شده به مهر دفتر هیات دولت میباشد مستثنی است .
ماده - 32 - مؤسس به هنگام دریافت پروانه تاسیس و تمدید آن و نیز مدیر و مربی آموزشگاه به هنگام دریافت کارت ( مدیریت آموزشگاه مربیگری ) و تمدید آن موظفند مبالغ مندرج در جدول شماره (2) این آیین نامه را که تایید شده به مهر دفتر هیات دولت میباشد به حسابی که از طرف سازمان تعیین میشود واریز نمایند .
تبصره - - - ایثارگران و اقوام درجه یک آنان و نیز مدیر و مربیان و کارآموزان دستگاه های اجرایی و سازمان های دولتی و نهاد های انقلاب اسلامی که آموزش در آن ها به صورت رایگان میباشد و همچنین کارکنان سازمان و ادارات کل و خانواده درجه یک آنان ( پدر ، مادر ، همسر و فرزند ) و نیز بسیجیان فعال با ارایه معرفینامه معتبر از مراجع مربوط از پرداخت هرگونه وجه مذکور در این آیین نامه معاف میباشند .
ماده - 33 - آزمون متقاضیان مدیریت آموزشگاه و مربیگری حداقل سالی یک بازار طرف سازمان برگزار و تاریخ آن تا یک ماه قبل از انجام توسط رسانه های عمومی اعلام میگردد .
ماده - 34 - پروانه تاسیس و کارت مدیریت آموزشگاه برای آموزش مردان صرفا به مردان و برای آموزش زنان به زنان داده میشود .
تبصره - تبصره - در مواردی که رعایت الزام این ماده به تشخیص سازمان میسر نباشد سازمان میتواند صدور پروانه را تا زمانیکه صلاح بداند از مفاد این ماده مستثنی نماید ، مشروط بر آن که زنان و مردان به صورت مختلط نباشند و متقاضی از هر جهت صلاحیت لازم را داشته باشد .
ماده - 35 - آموزش کارآموزان زن صرفا توسط مربیان زن و آموزش کارآموزان مرد صرفا توسط مربیان مرد باید انجام شود .
تبصره - تبصره - در صورت عدم وجود مربی واجد شرایط بنا به پیشنهاد اداره کل و تایید سازمان آموزشگاه ها میتوانند در مدت زمان مشخص با نظارت سازمان از شمول این ماده مستثنی شوند .
ماده - 36 - مدت هر دوره آموزشی نباید از مدت تعیین شده براساس استاندارد کمتر باشد .
ماده - 37 - نشر و پخش هرگونه آگهی و تبلیغات در مورد آموزشگاه های آزاد در صورتی مجاز است که دارندگان پروانه تاسیس قبلا تایید سازمان را کسب نموده باشند .
ماده - 38 - انجام آزمون پایان دوره کارآموزان و صدور گواهینامه مهارت به عهده سازمان است .
تبصره - تبصره - در حرفه هایی که سازمان لزوما برگزاری آزمون و صدور گواهینامه مهارت را لازم تشخیص ندهد ضمن اجرای آموزش و اعمال نظارت کلی سازمان آزمون برگزار نمی شود . بدیهی است مراتب در این خصوص قبلا به آموزشگاه ها ابلاغ میگردد .
ماده - 39 - سازمان موظف است در تهیه و تدوین استاندارد های مهارت و آموزشی مشاغل زیرمجموعه رشته ها و حرف پزشکی و پیراپزشکی از نماینده وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی دعوت نمای
ماده - 40 - دارنده پروانه تاسیس موظف است یک نسخه از این آیین نامه را در دسترس و محل دید عموم کارآموزان قرار دهد .
ماده - 41 - میزان شهریه کارآموزان توسط سازمان با توجه به شرایط منطقه تعیین میگردد و رعایت آن جهت استمرار پروانه تاسیس الزامی است .
ماده - 42 - رشته های آموزشی میتواند همه ساله برحسب نیاز بازار کار و صنعت به پیشنهاد سازمان و تصویب وزیر کار و امور اجتماعی اصلاح و حداقل و نوع مدرک تحصیلی متقاضیان کارت مدیریت و مربیگری آموزشگاه به موازات بهبود کیفیت آموزش فنی و حرفه ای در کشور تغییر یابد . افزایش هزینه های شرکت در آزمون مهارت صدور گواهینامه و المثنی آن کسب پروانه تمدید پروانه تاسیس و کارت مدیریت آموزشگاه و اخذ کارت مربیگری و تجدید آن با توجه به شرایط اقتصادی و شاخص های بانک مرکزی منوط به پیشنهاد سازمان و تصویب وزیر کار و امور اجتماعی خواهد بود .
ماده - 43 - آموزشگاه هایی که برطبق قانون یا تصویبنامه هیات وزیران دارای آیین نامه خاص میباشند از شمول این آیین نامه مستثنی هستند .
ماده - 44 - اعضای خانواده معظم شهدا و ایثارگران در دریافت مجوز های موضوع این آیین نامه در اولویت خواهند بود .
ماده - 45 - تصویبنامه های شماره 47906/ ت 392 ه مورخ 25/8/1370 و شماره 4583/ ت 20799 ه مورخ 12/2/1379 لغو میشوند .
جدول - 1 عناوین رشته ها و دوره های آموزشی و میزان مدرک تحصیلی - ردیف عناوین عناوین دوره های آموزشی برابر استاندارد های مهارت و آموزشی سازمان مدرک تحصیلی رشته های آموزشی مدیر مربی 1 اتو مکانیک تعمیرکار اتومبیل گازسوز تعمیرکار اتومبیل سواری تون آپ صافکار تعمیرکار برق خودرو تعمیرکار سوخت رسانی دیزل تعمیرکار موتورسیکلت تعمیرکار موتور های بنزینی ( قایق ) تعمیرکار موتور های دیزلی تعمیرکار موتور های دیزلی دریائی تعمیرکار ترمز خودرو سرویس و نگهداری تراکتور مکانیک تراکتور و تیلر تودوز خودرو نقاش خودرو و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم اتو مکانیک و بالاتر ( مرتبط ) 2 الکترونیک الکترونیک کار عمومی تعمیرکار تلویزیون رنگی و تعمیرکار دستگاه های صوتی و رادیوئی ابزار دقیق تعمیرکار تلفن رومیزی و مکالمه داخلی تعمیرکار ویدئو تعمیرکار دورنگار ( فکس ) تعمیرکار تلفن همراه الکترونیک کار صنعتی کابل کش مخابرات کارگر ماهر الکترونیک صنعتی تعمیر و نگهداری دستگاه های پزشکی و آزمایشگاهی تعمیرکار دستگاه و تجهیزات دندانپزشکی تعمیرکار یونیت دندانپزشکی و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم الکترونیک و بالاتر ( مرتبط ) 3 امور اداری کارگزین بایگان متصدی دبیرخانه اندیکاتور تلفنچی متصدی اطلاعات و انتظامات سرایدار و .... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم علوم اداری و بالاتر ( مرتبط ) 4 امور مالی و بازرگانی حسابدار مامور خرید انباردار مسئول حقوق و دستمزد حسابرس حسابدار صنعتی ( مقدماتی تخصصی ) مسئول صادرات و واردات مسئول سفارشات نماینده فروش مدیر فروش بیمه گر بیمه های بازرگانی بازاریابی و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم حسابداری و یا بازرگانی و بالاتر ( مرتبط ) 5 برق برق کار ساختمان برق کار صنعتی کارگر شبکه هوایی برق کار عمومی تعمیرکار ماشین های الکتریکی تعمیرکار لباسشوئی ظرفشوئی خشک کن تعمیرکار لوازم خانگی گردنده و حرارتی برقی تعمیرکار لوازم خانگی سردکننده و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم برق و بالاتر ( مرتبط ) 6 بهداشت و ایمنی آرایش و پیرایش زنانه پیرایشگر مردانه و ... دیپلم متوسطه دیپلم متوسطه 7 بیوتکنولوژی آزمایشگر ارشد میکروب شناسی آب و فاضلاب و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم تاسیسات و بالاتر ( مرتبط ) 8 تاسیسات لوله کش گاز خانگی و تجاری لوله کش و نصاب دستگاه های حرارت مرکزی کارور نیروگاه ( دیگ بخار ) و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم تاسیسات و بالاتر ( مرتبط ) 9 حمل و نقل کارور جرثقیل ماشینی ، اپراتور آب پاش ، اپراتور غلتک فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم تاسیسات و بالاتر ( مرتبط ) 10 خدمات آموزشی تعلیمات سرپرستی سرپرست صنایع و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم ( مرتبط ) و بالاتر 11 صنایع جوشکاری جوشکاری برق جوشکار گاز جوشکاری پلاستیک جوشکاری زیرپودری و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم مکانیک و بالاتر ( مرتبط ) 12 صنایع چاپ صحاف ماشینچی افست ورقی ماشینچی چاپ اسکرین ماشین نویسی فارسی و لاتین و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم چاپ و بالاتر ( مرتبط ) 13 صنایع چوب درودگری منبت و معرق کار خراط قاب ساز چوبی مدل ساز رنگ کار چوب خاتم کار رنگ کار چوب و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم صنایع چوب و بالاتر ( مرتبط ) 14 صنایع دستی و هنر فرش باف رفوگر فرش طراح سنتی فرش گلیم باف جاجیم باف گبه باف طلا و جواهرسازی : فروشندگی طلا و جواهر ملیله ساز نقره بازاریاب طلا از خاک سنگ شناسی سنگ های قیمتی ملیله کار و زنجیرباف ریخته گر فلزات قیمتی مدل ساز فلزات قیمتی ذوب کار فلزات قیمتی طلا و جواهرساز جوشکار و تعمیرکار فلزات قیمتی و ... دیپلم متوسطه دیپلم متوسطه نقاشی مینیاتور تذهیب نقاش روی پارچه نقاش روی شیشه نقاش روی چرم گیپورباف مرواریدباف مکرومه باف حصیرباف پوستین دوز خاتم ساز قبادوز صدف ساز تابلوساز تزئینی معرق کار الیاف گیاهی عروسک دوز قلاب باف چرم و جیر آئینه کار حجار ( سنگ تراش ) حجم ساز ملیله ساز نقره خاتم کار معرق کار قلم زن و ... شیشه گری تراشکار شیشه و کریستال و ... توپ دوز چرمی طراح کیف و کفش پستایی ساز پیشکار برشکار رویه کفش ماشینی و ... گلسازی : سازنده گیاهان مصنوعی سازنده میوه های خمیر چینی گلسازی گلهای مصنوعی ( خمیر چینی ) و ... شمع سازی گل آرایی گلهای خشک مسگر تزئینی و ... دوخت های تزئینی با دست : گلابتون دوز سرمه ( ملیله ) دوز شبکه دوز ابریشم دوز مرواریددوز پولک و منجوق دوز تکه دوز قلاب دوز کاموا و کوبلن دوز گلابتون دوز گلدوز دستی سوزن دوز بلوچ تکه دوز با چرخ گلدوز ماشینی طراح دوخت های تزئینی سفالگر گرافیک عکاسی عمومی متصدی لابراتور عکاسی و ... مدیریت خانواده کمک طراح صنعتی 15 صنایع شیمیایی آزمایشگر تست های شیمیائی فلزات کارگر آزمایشگاه فیزیک کاشی سازی آزمایشگر آزمایشگاه شیمی قند رنگرز پوست و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم شیمی و بالاتر ( مرتبط ) 16 صنایع غذایی کارور صنایع کنسروسازی کنترلر میکروبی مواد غذایی کنترلر شیمیایی مواد غذایی کارور تولید فرآورده های گوشتی و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم صنایع غذایی و بالاتر ( مرتبط ) نانوائی طباخی شیرینی پزی آشپز هتل و ... دیپلم متوسطه دیپلم متوسطه 17 صنایع فلزی در و پنجره ساز آلومینیوم در و پنجره ساز پروفیل آهنی ورق کار اسکلت ساز فلزی کابینت ساز چاقوساز قفل و کلیدساز و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم مکانیک و بالاتر ( مرتبط ) 18 صنایع نساجی ریسندگی بافندگی چاپ پارچه پتوباف جوراب باف ماشینی رنگرز پارچه رفوگر پارچه پشمی و فاستونی مکانیک ماشین های چندلاکنی فیتیله مکانیک ماشین های بافندگی بافندگی ( دستی ماشینی ) و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم نساجی و بالاتر ( مرتبط ) 19 طراحی و دوخت نازک دوز مردانه ضخیم دوز مردانه شلواردوز کاپشن دوز نازک دوز زنانه ضخیم دوز زنانه بچه گانه و دخترانه دوز طراح لباس زنانه و بچه گانه راسته دوز برشکار الگوساز و برشکار لباس زنانه الگوساز و برشکار لباس مردانه پرده دوز و ... دیپلم متوسطه دیپلم متوسطه 20 عمران نقشه بردار نقشه کش ساختمان نقاش ساختمان گچ بر کاشی کار قالب بند بندکش بتون ریز گچ کار سنگ کار عایق کار آرماتوربند ماکت ساز و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم عمران و بالاتر ( مرتبط ) 21 فناوری اطلاعات کارور رایانه برنامه نویس C سخت افزار طراح و نقشه کش اتوکد برنامه نویسی پاسکال برنامه نویسی Foxpro برنامه نویسی V . B و .... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم رایانه و بالاتر ( مرتبط ) 22 کانی های غیر فلزی سرامیک ساز ساخت کاشی رنگ ساز کاشی سنتی درجه بندی کاشی برشکار شیشه ایمنی چینی سازی و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم و بالاتر 23 کشاورزی ( امور زراعی و باغی ) باغبان برنجکار پرورش دهنده قارچ خوراکی پسته کار چای کار زعفران کار سبزی کار کشت کار گلخانه ای و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم کشاورزی و بالاتر ( مرتبط ) 24 کشاورزی ( امور دامی و آبزیان ) پرورش دهنده اسب پرورش دهنده بلدرچین پرورش دهنده زنبورعسل پرورش دهنده شترمرغ کارگر فنی گاوداری صنعتی کارگر فنی مرغداری صنعتی و .... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم دامپروری و بالاتر ( مرتبط ) 25 کشاورزی تعمیرکار ماشین های برداشت علوفه تعمیرکار ماشین های ثابت زراعی کارور ماشین آلات و ادوات کشاورزی ( ماشین های کاشت ) کارور ماشین آلات و ادوات کشاورزی ( ماشین های برداشت ) کارور ماشین آلات و ادوات کشاورزی ( ماشین های خاک ) و .... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم و بالاتر ( مرتبط ) ( ماشین آلات کشاورزی ) 26 گردشگری مدیر تور راهنمای تور داخلی راهنمای تور خارجی مهماندار قطار مدیر دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی سرپرست فروش بلیط پروازهای داخلی و خارجی مدیر فنی و فروش بلیط و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم مدیریت و بالاتر ( مرتبط ) 27 متالوژی مدل ساز ریخته گر قالب گیر و ریخته گر مواد ترکیبی ( کامپوزیت ) و .... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم و بالاتر ( مرتبط ) 28 محیط زیست و منابع طبیعی بهره برداری جنگل آماربرداری جنگل ( در بخش عملیات دفتری ) آماربرداری جنگل ( در بخش عملیات داخل جنگل ) و .... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم و بالاتر ( مرتبط ) 29 مخابرات تعمیرکار تلفن رومیزی و دستگاه مکالمه داخلی تعمیرکار تلفن همراه تعمیرکار سانترال تلفن تعمیرکار دورنگار ( فاکس ) و .... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم و بالاتر ( مرتبط ) 30 مدیریت و صنایع کارآفرین سرپرست بسته بندی سرکارگر حمل مواد ، زمان سنج و .... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم و بالاتر ( مرتبط ) 31 معدن معدن کار عمومی کارگر استخراج ذغال نقشه کش معدن و .... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم معدن و بالاتر ( مرتبط ) 32 مکانیک قالبسازی تراشکار اسپارک کار فرزکار صفحه تراش نقشه کش صنعتی تعمیرکار هیدرولیک تعمیرکار پنوماتیک تعمیر و نگهداری ماشین های اداری مکانیک ماشین آلات صنعتی ( عمومی ) ماشین ابزار نقشه کشی مکانیک صنایع قالبسازی طراح قالب طراح بدنه تزئینات خودرو و .... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم مکانیک و بالاتر ( مرتبط ) 33 هتلداری مدیر هتل معاون خانه داری در هتل اتاق دار هتل انباردار هتل شیشه شوی هتل متصدی البسه در هتل و ... فوق دیپلم و بالاتر فوق دیپلم هتلداری و بالاتر ( مرتبط )
جدول - 2 هزینه صدور و تمدید پروانه تاسیس و هزینه تمدید کارت مدیریت و مربیگری آموزشگاه های فنی و حرفه ای آزاد - عناوین رشته های آموزشی هزینه صدور هزینه تمدید پروانه تاسیس ( با اعتبار کارت مدیریت ( با اعتبار 5 ساله ) کارت مربیگری ( با اعتبار 5 ساله ) پروانه تاسیس ( با اعتبار کارت مدیریت ( با اعتبار 5 ساله ) کارت مربیگری ( با اعتبار 5 ساله ) 5 ساله ) 5 ساله ) امور اداری امور مالی و بازرگانی بهداشت و ایمنی خدمات آموزشی ( مدیریتی ) صنایع دستی و هنر طراحی و دوخت گردشگری هتلداری صنایع غذایی 375.000 ریال 190.000 ریال 190.000 ریال 90.000 ریال 90.000 ریال 90.000 ریال کشاورزی ( امور زراعی و باغی ) کشاورزی ( امور دامی و آبزیان ) ماشین آلات کشاورزی محیط زیست و منابع طبیعی 500.000 ریال 250.000 ریال 250.000 ریال 250.000 ریال 125.000 ریال 125.000 ریال اتو مکانیک الکترونیک برق بیوتکنولوژی صنایع جوشکاری صنایع چاپ صنایع چوب صنایع شیمیایی صنایع فلزی تاسیسات حمل و نقل صنایع نساجی عمران کانی های غیر فلزی متالوژی مخابرات مدیریت و صنایع مکانیک معدن 625.000 ریال 300.000 ریال 300.000 ریال 300.000 ریال 150.000 ریال 150.000 ریال فناوری اطلاعات 750.000 ریال 375.000 ریال 375.000 ریال 375.000 ریال 190.000 ریال 190.000 ریال