iranmatikanlogo
link

پس از صدور قرار منع تعقیب متهم، استرداد نوار یا سی دی مکشوفه به وی الزامی است


کبوتر ذاتاً آلت جرم نیست و باید به صاحب آنها که از کبوتران به نحو مجرمانه استفاده کرده است مسترد گردد.


در صورت برائت متهم حسب مورد باید اشیا به صاحبش مسترد گردد.


دستور استرداد و رد مال صادره برابر ماده 10 قانون مجازات اسلامی محتاج به تأیید در مرجع تجدیدنظر می باشد و رد مال به صاحب آن قبل از تأیید در مرجع تجدیدنظر بلامانع است.


5- چک مسافرتی مسروقه که در ید طلافروش کشف گردیده مال ناشی از جرم محسوب است و بایستی به متضرر از جرم (مسروق عنه) تحویل داده شود


دستور دادگاه مبنی به رد مال به صاحبش بلافاصله قابل اجرا است و اعتراض اشخاص مانع اجراء آن نیست


چنانچه در جریان تعقیب جرم و مجرم، آلات موسیقی یافت شود دادگاه مجاز به ضبط آن به نفع دولت یا جهت استفاده صدا و سیما نمی باشد و باید به صاحب آن مسترد شود.


مجوز قانونی خاصی بر ضبط اتومبیل که کراراً با آن اتومبیل جرم سرقت انجام شده است وجود ندارد.


مطالبه اموالی که متعلق به شخص معین بوده و در اثر ارتکاب جرم تحصیل شده در صورت بلامعارض بودن احتیاج به تقدیم دادخواست ندارد.


در صورتی که دارنده اسلحه مجاز به وسیله آن مرتکب جرمی شود دادگاه می تواند حکم به ضبط سلاح صادر نماید.


لاشه حیوانات شکارشده غیرمجاز به هر حال مال حاصل از جرم است و مراجع قضایی رسیدگی کننده باید در خصوص آن تصمیم مقتضی اتخاذ نمایند که ضبط یا مسترد یا معدوم گردد.


اموالی که در اثر ارتکاب جرم تحصیل شده بایستی به صاحب آن مسترد شود و احتیاج به تقدیم دادخواست علیه متصرف ندارد.


وجود اعیان و تأسیسات در زمین موضوع کلاهبرداری که مرجع قضایی بر طبق مقررات قانونی دستور استرداد آن را داده است. مجوز ادامه تصرفات غاصبانه نخواهد بود


استرداد مال تحصیل شده از جرم هر چند مال چند دست گشته باشد.


در مورد حمل مشروبات الکلی راجع به ضبط وسیله (اتومبیل) نص قانونی وجود ندارد، بنابراین ضبط آن، چه با جاسازی و چه بدون جاسازی مجوز قانونی ندارد.


مال ناشی از جرم


در مواردی که دادگاه به لحاظ شمول مرور زمان اقدام به صدور قرار موقوفی تعقیب می نماید در صورتی که کالا بایستی ضبط شود دادگاه می تواند حکم به ضبط کالا بدهد.


خریداران اموال مسروقه


تعیین تکلیف اشیاء و اموالی که از ارتکاب جرم تحصیل شده از جمله ضبط یا معدوم نمودن آنها ملازمه با وقوع و احراز جرم دارد

ماده 10 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370
بازپرس یا دادستان در صورت صدور قرار منع تعقیب یا موقوف شدن تعقیب باید تکلیف اشیا و اموال کشف شده را که دلیل یا وسیله ی جرم بوده و یا از جرم تحصیل شده یا حین ارتکاب استعمال و یا برای استعمال اختصاص داده شده است تعیین کند تا مسترد یا ضبط یا معدوم شود . در مورد ضبط دادگاه تکلیف اموال و اشیا را تعیین خواهد کرد . همچنین بازپرس و یا دادستان مکلف است مادام که پرونده نزد او جریان دارد به تقاضای ذی نفع با رعایت شرایط زیر دستور رد اموال و اشیای مذکور در فوق را صادر نماید :
  • بند - 1 - وجود تمام یا قسمتی از آن اشیا و اموال در بازپرسی یا دادرسی لازم نباشد
  • بند - 2 - اشیا و اموال بلامعارض باشد .
  • بند - 3 - در شمار اشیا و اموالی نباشد که باید ضبط یا معدوم گردد . در کلیه ی امور جزایی دادگاه نیز باید ضمن صدور حکم یا قرار یا پس از آن ، اعم از اینکه مبنی بر محکومیت یا برائت یا موقوف شدن تعقیب متهم باشد ، نسبت به اشیا و اموالی که وسیله جرم بوده یا در اثر جرم تحصیل شده یا حین ارتکاب استعمال و یا برای استعمال اختصاص داده شده حکم مخصوص صادر و تعیین نماید که آن ها باید مسترد یا ضبط یا معدوم شود
  • تبصره - 1 - متضرر از قرار بازپرس یا دادستان یا قرار یا حکم دادگاه میتواند از تصمیم آنان راجع به اشیا و اموال مذکور در این ماده شکایت خود را طبق مقررات در دادگاه های جزایی تعقیب و درخواست تجدیدنظر نماید . هر چند قرار یا حکم دادگاه نسبت به امر جزایی قابل شکایت نباشد .
  • تبصره - 2 - مالی که نگهداری آن مستلزم هزینه ی نامتناسب برای دولت بوده یا موجب خرابی یا کسر فاحش قیمت آن گردد و حفظ مال هم برای دادرسی لازم نباشد و همچنین اموال ضایع شدنی و سریع الفساد حسب مورد به دستور دادستان یا دادگاه به قیمت روز فروخته شده و وجه حاصل تا تعیین تکلیف نهایی در صندوق دادگستری به عنوان امانت نگهداری خواهد شد .